2022 Trafik Cezaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Trafik kuralları ve yasaları, hatta diğer yasalar hepimiz için vardır. Toplumun güvenliğini ve düzenini sağlamayı amaçlar. Herhangi bir yasaya uymayan insanlar yine yasalar gereği bazı cezalara çarptırılır. Ülkemizde cezanın en çok yazıldığı şehir İstanbul’dur. İstanbul’da araç kiralama yaptığınızda dahi ceza uygulanırsa, uygulanan ceza yaptırımları yine sürücüye uygulanmaktadır. Ülkemizde de her yol türü için belirli yasalar ve hız limitleri belirlenmiş ve kamuoyuna gerekli televizyon yayınları ve yollara koyulan tabelalar aracılığı ile bildirilmiştir. 

Trafik Yasalarının İhlalinde Hangi Yaptırımlar Uygulanır?

Trafik yasaları toplumun düzeni için belirlenmektedir. Trafik cezaları genellikle para cezaları olarak bilinmektedir. Fakat tebliğ edilen para cezaları ödenmediğinde cezaların yaptırımları hapis cezasına kadar gidebilir. Yine aynı şekilde bazı cezalarında yaptırım olarak farklı yönleri bulunmaktadır. Sizler için trafik cezalarında hangi yaptırımlar uygulandığını kaleme alacağız.

Trafik kurallarına uymadığı tespit edilen bir sürücüye idari para ceza uygulanır. Cezanın tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse %25 oranında indirim gerçekleşir.

Trafik kurallarının çoğu belli bir ceza puanına sahiptir. Örneğin kırmızı ışıkta geçen bir sürücünün ceza puanı 20 puandır. Ceza puanları 1 yıl zaman aşımına sahiptir. Yani cezalarınız sonucu puanlarınız bir yıl boyunca birikir ve sonraki yıl sıfırlanır. Eğer yıl içerisinde 100 ceza puanına ulaşırsanız ehliyetinize el konulur.

Bazı trafik kurallarının ihlali katı cezalara sahiptir. Katı cezalardan bir tanesi de kişinin ehliyetine geçici süreyle el konulmasıdır. İhlale göre 30 ile 60 gün, 3 ile 6 ay veya 2 yıla kadar olabilir. Bir başka katı ceza ise ehliyetin tamamen iptal edilmesidir.  Bir diğer katı ceza ise aracın trafikten men edilmesidir. Aracın zorunlu sigortasını veya muayenesini yaptırmamak gibi durumlarda aracın trafikten men edilmesi cezası ile karşılaşabilirsiniz. Son olarak yine katı cezalardan biri olan ceza ise sürücüyü trafikten men etmek cezasıdır. Bazı trafik kurallarının ihlali sonucunda bu tarz cezalar uygulanabilir.

2022 Yılında Trafik Cezaları Ücretleri Ne Kadar?

2022 yılında trafik cezalarına %36,2 oranında zam yapılmıştır. Araç kiralama yapan sürücüler bilmelidir ki, herhangi bir trafik ihlali sonucu uygulanan ceza sürücüye tahakkuk ettirilmektedir. Bazı cezalar 15 gün içerisinde ödenirse ceza tutarında indirim sağlanabilmektedir.

En çok bilinen cezalardan olan emniyet kemeri takmamanın cezası 196 TL’dir. Seyir halinde cep telefonu kullanmanın cezası ise 427 TL’dir. Seyir halinde telefon kullanmak trafikte dikkatinizi dağıtabilir. Sıradaki ceza ise belkide ülkemizde çok ihlali gerçekleştirilen bir cezadır. Yayaya yol vermemenin cezası ise 860 TL’dir. Ceza yaya geçidinden geçen yayalara yol vermeyen sürücülere uygulanmaktadır. Araç içerisinde yüksek sesle müzik dinleme cezası 196 TL’dir. 

Alkollü araç kullanmanın cezası değişkenlik göstermektedir. Eğer ilk kez alkollü araç kullanarak yakalandıysanız 1.823 TL ceza tahakkuk edilir. Eğer ikinci kez alkollü araç kullanarak yakalanırsanız. 2.286 TL ceza tahakkuk edilir, araç trafikten men edilir ve sürücünün ehliyetine iki yıl el konulur. 

Hız limiti aşmanın cezası da limiti ne kadar aştığınıza göre değişkenlik göstermektedir. Hız limitini %10 ile 30 arasında aştıysanız 427 TL ceza tahakkuk edilir. Limiti %30 ile 50 arasında aştıysanız 888 TL ceza tahakkuk edilir. Limiti %50’den fazla aşanlara ise 1.823 TL ceza tahakkuk ettirilir.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası büyük maddi ve manevi kayıplara yol açabilir. Açmadıysa dahi tarafınıza 427 TL ceza tahakkuk edilir. Muayenesiz araç kullanmanın iki cezası bulunmaktadır. Cezalardan birisi aracın trafikten men edilmesi diğeri ise sürücüye 428 TL para cezası tahakkuk edilmesidir. Park ve duraklamanın yasak olduğu yerlerde duraklamanın cezası 392 TL’dir. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 3.674 TL’dir. Ehliyet sınıfı dışında bir araç kullanmanın cezası ise 1.823 TL’dir. 

Trafik kuralları ve yasalar toplum düzenini ve akışını korumak için konulmaktadır. Cezaların yanı sıra trafik kuralları hayat kurtarır. Trafik kurallarına uyun, uymayanları uyarın. Bir trafik cezası yeseniz dahi maddi veya manevi bir zarar görmemeniz temmennisiyle güvenli sürüşler diliyoruz.

Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App