Malatya Araç Kiralama

Uygun fiyat ve güvenilir hizmet anlayışı ile Elitcar Malatya Araba Kiralama ayrıcalıklarını ve kusursuz deneyimi yaşayın!

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Malatya Türkiye’nin en kalabalık 27. şehridir. Yukarı Fırat ve Güneydoğu Torosları arasında yer alır. Dağlar Malatya Ovası’na kadar uzanır. Böyle bir coğrafi alana sahip Malatya’da plato, ova, akarsular büyük yer tutar. Kıtalar arasında ticari bir noktada yer alır Malatya. Farklı kıtalar arasında ticari ve kültürel tampon görevi görür. Bu nedenle tarihin pek çok sahnesinde önemli bir konumda yer almıştır. Roma ve Bizanslılar Melitene, Araplar Malatiyye diye adlandırmıştır. Hititçe’de Malatya bal ve meyve bahçesi anlamındadır. Tarihi olarak Malataya Hititler’e kadar uzanır. Bizans için bir zamanlar eyalet merkezi bile olmuştur. İslam dünyası bölgeyi fethedince sınırın en önemli merkezi olmuştur. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Malatya Selçuklular tarafından alınmıştır.Danişmendoğulları’nın kırk yıl boyunca başkenti olmuştur. Daha sonra Memlüklere geçmiştir. Fakat Yavuz Sultan Selim Memlükleri yenince bu topraklar Osmanlı’ya geçmiştir.

Osmanlı zamanında ilk olarak Kahramanmaraş’a bağlı olmuş, daha sonra ayaklanmalar çıkınca Diyarbakır’a bağlanmıştır. Cumhuriyet ilan edildikten sonra il statüsüne geçmiştir. Malatya herkesin de bildiği gibi kayısının cennetidir. Kayısı üretiminin baş merkezidir.

 

Malatya’daki Tarihi Mekanlar

Malatya gibi tarihi bir şehirde mekanlar çok fazla şeye tanıklık etmiştir. Her gelen medeniyet kendi kültürünü, tarihi mekanlarını beraberinde getirmiştir. Bu yüzden çok kültürlü ve çeşitli bir tarihe sahiptir. Bu güzide şehirde ilk durağımız kentin simgelerinden biri olan Arslantepe Ören Yeri’dir. M.Ö yerleşmenin buşunduğu bu alan, Neolitik çağdan ve Antik Roma, Bizans’tan izler taşır. Battalgazi ilçesinde yer alan ören yerinin hemen batısında Fırat Nehri bulunur. Bulunduğu coğrafi koşullar bölgeyi tarihte her zaman çekici yapmıştır. Höyükte hala kazı çalışmaları sürmektedir.

Kozluk Çayı üzerinde bulunan Taş Köprü’nün kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Yapımında kesme moloz taşlar kullanılmış ve Roma mimarisinden izler taşır. Yüzyıllardan bu yana hala dimdik ayakta durmaktadır. Bir kentin tarihi unsurunu belli eden en temel yapılar, köprüleri kaleler, surlardır. Malatya gibi çok köklü bir tarihe uzanan şehirde de geçmişten günümüze kalan böyle yapılar bulunur. Malatya Kalesi Roma İmparatoru Trajanus tarafından yaptırılmış olup, günümüze kadar kalabilmiştir. Evliya Çelebi kaleyi Rakabe Kalesi adıyla anmıştır. Kale Osmanlı’ya gelene kadar tahrip olsa da yakın tarihimiz içinde yeniden restore edilerek ziyarete açılmıştır.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı görkemli yapısıyla tipik bir Osmanlı yapısıdır. Mustafa Paşa tarafından 1637 yılında yaptırılmıştır. Doğu’ya açılan ticaretin hemen üzerinde yer aldığı için önemli bir yapıdır. Yapıldığı zamanlarda avulu kısmında ticari amaçlarla dükkanlar yapılmıştır. Fakat günümüzde bu alan sadece turistik  gezi amaçlı kullanılmaktadır.

Taşhan iki farklı bölümden oluşan görkemli bir tarihi yapıdır. İki farklı yapı denmesinin nedeni, iki alanının da farklı zamanlarda yaptırılmış olmasıdır. Yapının üç duvarı bulunur ve duvarlarda farklı kitabeler yer alır. Kitabelerde Ermenice, Süryanice, Türkçe gibi üç farklı dil görülür. Hanın yanında aynı zamanda hamam ve cami bulunur.

Malatya’ya kadar gelmişken türbeleri es geçmek olmaz. Somuncu Baba Türbesi bu türbelerden en ünlüsüdür. Darende’de yer alan türbe Tohma Kanyonu üzerinde yer alır. İlk yapıldığı zamanlar Somuncu Baba’nın yanında kalanların ibadet etmesi için kullanılmıştır. Somuncu Baba Osmanlı zamanının ünlü alimlerindendir. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yeniden restore edilmiş, yanına bir de külliye eklenmiştir. Türbenin hemen girişinde bulunan havuz yapıya ayrı bir güzellik katar.

Yeni Cami Battalgazi ilçesinde yer alır. Yapının tamamen bitişi 1913 yılında gerçekleşmiştir. Kesme taşlardan yapılmış, bahçesinde süs havuzu ve rengarenk çiçekler bulunur.

 

Malatya’nın Doğal Güzellikleri

Günpınar Şelalesi bu dünyanın insanlara sunduğu güzelliklerin bir simgesi gibidir. Doğanın bu hayatta elde edilebilecek insan yapımı hiçbir şeyin vermeyeceği güzellikleri verdiğinin kanıtıdır. Şelalenin akışı, akarken çıkardığı sesler, etrafında yer alan bitki örtüsü görülmeye değerdir. Eğer iş veya gezi amaçlı buraya yolunuz düşerse şelaleyi görmeden dönmeyin deriz. Şelaleden sonraki durak Tohma Kanyonu. Darende’de yer alan kanyon, dik kayalıklar ve sarp bir vadi üzerindedir. Son yıllarda kanyonda turizm amaçlı yatırımlar yapılmış ve kanyon 5-6 yıl sonunda ziyarete açılmıştır.

Orduzu Pınarbaşı bölgenin temiz ve müthiş güzellikteki mesire alanlarından biridir. Etrafı çam ağaçlarıyla dolu olup, adeta oksijen kaynağıdır. Alanda küçük bir gölet olması bir kartpostal görüntüsü yaratır.

 

Malatya’da Spor ve Macera

Darende’de bulunan Tohma Kanyonu tek başına bölgenin spor ve macera ihtiyacını karşılayacak güçtedir.Kanyonda aynı zamanda Kudret Havuzu bulunur. Havuzun çeşitli hastalıklara şifa olduğuna inanılır. Kanyonda yapılan en büyük aktivite raftingdir. Özellikle son yıllarda raftinge olan ilgi oldukça artmıştır. Eğer rafting yapacaksanız sıranızı önceden ayırtın deriz. Daha az adrenalin, ama spor yapmak isteyenler için kanyonda yapılan doğa yürüyüşleri idealdir. Bu yürüyüşlerde yanınızda telefon veya fotoğraf makinesi bulundurmayı unutmayın. Şahane doğa fotoğrafları çekeceğinize emin olun. Eğer bir profesyonel tırmanışçıysanız tam yerindesiniz. Kanyonda yer alan sarp kayalıklarda sizin gibi profesyonelleri göreceksiniz.

 

Malatya’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Eğer diyetteyseniz Malatya’dan acilen uzaklaşın deriz. Böyle bir mutfakta diyet yapmak, her şeyden az yemek mümkün olmaz. Bulgurla adeta sihir yaparak şahen lezzetler yaratan bu mutfaktan çıkmak istemezsiniz. Börekler, kayısının egemen olduğu tatlılar ve yöresel lezzetler..Tereyağ, kıyma ve bulgurun birleştiği gırık gibi bir lezzete kim ekmek banmadan durabilir ki. Yine bulgurun yıldız olduğu bulgur köftesi, nahna kuftesi, Malatya’ya has kara nohuttan yapılan şifa kaynağı kara çorbayı denemeden gelmek pişman eder. Bildiğimiz ayranı, iki farklı yoğurt ve yasemin biberi ile buluşturup akşama kadar dinlendirerek yaptıkları acılı ayranı mutlaka tadın. Adı İstanbul gibi büyük şehirlere kadar uzanan analı kızlı, içli köfte, pimpirim çorbası, Malatya kömbesi yöreye dair lezzetlerden diğeri. Ve elbette en sona mutfağın yıldızı kayısıyı bıraktık. Gittiğiniz her yerde kayısı bulabilirsiniz, çünkü burası anavatanı gibi bir yer. Kayısı tatlısını mutlaka yerin deriz. Yanınıza da eşe dosta dağıtmalık kilolarca kayısı alın deriz.

 

Malatya’ya Nasıl Gidilir?

Malatya gibi sarp kayalık ve engebeli bir araziye sahip şehre uzun yıllar önce ulaşım oldukça zordu. Fakat son yıllarda şehrin potansiyeline uygun ulaşım yatırımları yapıldı. Günümüzde kara, hava ve demiryoluyla ulaşım mümkün. Türkiye’nin tüm şehirlerinden otobüsler sefer düzenlemektedir. Havayolunu tercih edenler Akçadağ’da bulunan Erhaç Havalimanı üzerinden şehre gelebilir. Havalimanına  Frankfurt’tan direkt seferler de bulunur. Şehre Ankara ve çevre illerden trenle gelmek diğer alternatiftir. Van Gölü, Fırat, Güney Kurtalan Ekspresi ile şehre gelinebilir. Araçla gelmek isteyenler araç kiralamayı tercih edebilir.

SSS
Sıkça Sorulan Sorular
Kiralık bir araçla, toplu taşıma veya araç paylaşımı hizmetlerine ihtiyaç duymadan, istediğiniz yere, istediğiniz zamanda gitme özgürlüğüne ve esnekliğine sahip olursunuz.
Kiraladığım araç arızalandığında yerine araç veril

Aracın arızalanması durumunda derhal araç kiralama şirketiyle iletişime geçerek durum hakkında bilgi verebilir ve yardım talebinde bulunabilirsiniz. Arızalanan aracın yerine yeni araç temin edilecektir.

Elitcar
Hala Sorularınız mı Var?
Sorular ve yanıtlar hakkında daha fazla bilgi almak için sıkça sorulan sorular sayfamızı ziyaret edin.
Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App