Yurtdışından Gelen Kişiler Sokağı ÇıkmaYasağından Muaf Mı?


Tüm Dünya’yı etkisi altına alan Covid19 salgını nedeniyle, uzun süredir hayatımızda ve yaşam koşullarımızda değişiklik yapmak ve daha önce karşılaşmadığımız kurallar ve yasaklarla yaşamak zorunda kaldık. Eskiden bu denli önemsemediğimiz tedbirler, maalesef bugün hayatımızın tam ortasına yerleşti. İstanbul gibi büyük şehirlere gezmek için gelen okurlar otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmamaları için İstanbul’da araç kiralama yapabilirler.

Pandemi nedeniyle tüm ülkeler katı kurallar uygulayarak salgını önlemeyi hedeflese de henüz başarı oranı yeterli düzeyde değil. Salgınla mücadele için Dünya’da ve ülkemizde sıkça uygulanan yasaklardan biri de sokağa çıkma yasağı oldu. Hafta içi belirli saatlerde ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı, bazı soruları da beraberinde getirdi. Yasaklardan muaf olan çeşitli iş kollarında çalışan kişiler yanında, yurt dışından gelen kişiler sokağa çıkma yasağından muaf mı? sorusu da merak konusu oldu.

Turistler İçin Sokağa Çıkma Yasağı Var mı?

Ülkemize belirli süre için yurtdışından gelen ve Türkiye dışında ikamet eden yabancı uyruklu ya da Türk vatandaşları ülkemizde uygulanan sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulmaktadır. Havalimanlarından, otellerine ya da konaklayacakları adreslere nasıl ulaşabileceklerini düşünen, yasaklar nedeniyle ceza alır mıyız? sorusuna yanıt arayanlar için cevap, “hayır, ceza almazsınız” şeklinde olacaktır. Yasakları kontrol için uygulama yapan polis memurları, pasaport bilgileriniz, uçak bileti, otel rezervasyon bilgileri, ikamet bilgileri gibi sorgulama teknikleri ile Türkiye’de misafir olduğunuzu tespit ederek cezai işlem uygulamayacak ve Turistlerin yasaklardan etkilenmemesini sağlayacaklardır.

Seyahat, iş turizmi, sağlık turizmi ya da ziyaret amaçlı Türkiye’ye gelen misafirler, kendi araçları ile ya da kiralık araç vasıtası ile kısıtlama saatlerinde, il içinde ve şehirler arası yolculuk yapabilir, şehirler arası ulaşım araçlarını kullanarak seyahat edebilirler. Örnek olarak Trabzon’a havayolu ile seyahat ettiğinizde havalimanı görevlisine aşılarınızı yaptırdığınıza dair belgenin dökümünü göstermelisiniz.

Ayrıca Trabzon Havalimanı’dan araç kiralama yapmak isterseniz de, araç kiralayan görevli aşılarınızın olduğu belgeyi göstermenizi isteyebilir. Kısıtlama uygulanan saatler ve günlerde ulaşım sağlarken yanlarında pasaport, uçak bileti ya da otel rezervasyonu olduğuna dair belge taşımaları vakit kaybetmeden, uygulama noktalarından geçmelerine olanak sağlayacaktır. 

Covid19 salgını ile mücadele için, bulaşma olasılığını düşürmek, sosyal mesafe olanaklarını arttırmak, kalabalık ortamları önlemek, dolaşımı kısıtlamak için, sokağı çıkma yasağı ve şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulaması yapılmaktadır. Ancak bu durumdan etkilenecek, ulaşım sektörü, gıda sektörü, sağlık hizmetleri ve nakliye hizmetleri gibi sektörlerin çalışanları ile birlikte, yurt dışından gelen ve kısıtlamalar nedeniyle sınırlı sürelerini evlerinde geçirmek zorunda kalacağı düşünülen turistlerin de yasaklardan muaf tutulması zorunluluğu doğmuştur. Yasaklı günlerde, karantina dönemlerinde ya da kısıtlamanın olmadığı günlerde, ne olursa olsun hijyen, sosyal mesafe ve maske zorunluluğu, tüm insanlık için ihmal edilemez tedbirlerdir.
 

Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App