Yurtdışı seyahati öncesi: Pasaport türlerini tanıyalım.

Yurtdışı seyahati öncesi: Pasaport türlerini tanıyalım.

AnasayfaBlogGüncel BilgilerYurtdışı seyahati öncesi: Pasaport türlerini tanıyalım.
Güncel Bilgiler
10 May 2022 16:20

Nüfus müdürlüklerinden randevu oluşturarak alınan pasaportları İstanbul’da yaşayan okurlar İstanbul’da araç kiralama yaparak resmi işlemleri halledebilirler.  Gri, yeşil, bordo ve siyah renklerde düzenlenen pasaportlar, seyahat amacına ve kişinin koşullarına uygun olarak belirleniyor ve yurt dışı gezilerinde bazı avantajlar sağlayabiliyor.

Yurtdışı seyahati öncesinde, koşullarınıza uygun pasaport türleri arasında size ve seyahat amacınıza uygun türde pasaporta başvurmuş olmanız önemli. Hangi pasaporta başvurmalıyım sorusunun cevabı ise sizin için hazırladığımız bu yazımızda.

Pasaport nedir?

İçerisinde kimlik bilgileriniz, daha önceki seyahatleriniz ve giriş çıkışlarınızın yer aldığı pasaport, uluslararası bir kimlik görevi gören defter şeklinde belgelerdir. Farklı renk ve sayfa sayılarına sahip pasaportlar, kişisel bilgilerinizin ve pasaporta ilişkin sahiplik ve geçerlilik sürelerinin yer aldığı ana sayfa ve sonrasında ülke ziyaretleriniz için ayrılmış alt sayfalara sahip bir resmi defterdir.

Pasaport çeşitleri nelerdir?

  • Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport): En yaygın kullanılan ve en genel başvuru kurallarına sahip umuma mahsus pasaport, renginden dolayı bordo pasaport olarak da biliniz. Herhangi bir kamu kuruluşunda çalışmadığınız sürece başvurmanız gereken pasaport bordo pasaport olmalıdır. Pasaportlar farklı geçerlilik sürelerine sahiptir. En uzun geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenen bordo pasaporta, başvuru esnasında ödeyeceğiniz pasaport harcı ve defter bedelinin yanı sıra, 2 adet biyometrik fotoğraf ve Tc kimlik kartı ile başvurabilirsiniz. 18 yaşından küçükler için pasaport başvurularında bu belgelere ek olarak muvafakat belgesi istenir.
  • Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): Birinci, ikinci ve üçüncü derece devlet memurları, bunların bakmakla yükümlü eşleri ve 25 yaşına kadar çocuklarına, Belediye başkanları ve kamu görevlilerine verilen pasaport türüdür. Ayrıca bu pasaport yıllık ihracat hacimleri de göz önüne alınarak firmaların yetkililerine de 2 yıl süre ile verilebilmektedir. Bu durumda firma yetkilisinin herhangi bir suça karışmamış, devlete karşı ya da anayasal düzeyde suç işlememiş ve geçmişte zimmet, rüşvet, dolandırıcılık gibi nedenlerle mahkum edilmemiş olması gerekir. Hususi pasaport sahibi kişiler ile birlikte yaşaması kaydıyla, 25 yaşını doldurmamış, herhangi bir işte çalışmayan bekar ve öğrenciliği devam eden çocukları da yeşil pasaport alabilmektedir.
  • Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport): Bir ya da iki yıl süreyle düzenlenen, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olan ya da olmaya bakanlar ile yüksek mahkemelerin başkanlarına, eski cumhurbaşkanı ve başbakanlar ile eski dışişleri bakanlarına ve kanunda belirtilen tüm diğer üst düzey yöneticilere düzenlenen özel pasaportlardandır. Görevlerine devam ettikleri sürece, eşlerinin ve 25 yaşını aşmamış, birlikte yaşayan ve öğrencilik vasfı devam eden bekar çocuklarının da faydalanabildiği siyah pasaport, yurt dışı giriş çıkışlarında vize uygulamalarından muaf tutulabilmektedir.
  • Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport): Belediye ve resmi idareler tarafından görevlendirilerek yurt dışına gönderilen veya kendilerine yurt dışında görev verilen kişiler için düzenlenen pasaport çeşididir. Türk Hava Kurumu ya da Türk Kızılay Cemiyetine mensup kişiler ile Türkiye

Cumhuriyeti Devleti’nin de üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda çalışanlar da Gri pasaporta tabiidirler. Gri pasaport sahiplerinin eşleri ve 25 yaşından küçük olmak üzere bekar ve öğrenci olan çocukları yine bu pasaporttan faydalanabilirler.

Yurtdışından anayurda gelen okurların havalimanlarındaki ulaşım karmaşından sıyrılmak için İstanbul Yeni Havalimanı’nda araç kiralama yaparak ulaşım hengamesinden hemen kurtulabilirler. Bu temel pasaport çeşitleri dışında, Pasaport kayıplarında kullanılmak üzere verilen geçici pasaport ve en fazla 2 yıl süreli ve yabancıların ülkeye tek giriş ve çıkışına mahsus olarak düzenlenen Yabancılara mahsus pasaport çeşitleri de bulunmaktadır.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.