Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Nelerdir?

Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Nelerdir?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerYakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Nelerdir?
Güncel Bilgiler
20 Ara 2022 11:40

Ülkemizde akaryakıt fiyatları arttığından dolayı yakıt tasarrufu için araştırmalarda artmaktadır. Her gün yollar, İstanbul’da araç kiralama yaparak veya şahsi araçlarıyla yola çıkan insanlarda doludur. Hal böyle olunca otomobiller hayatımızın büyük bir bölümünü kapsamaktadır.

Günümüz teknolojisiyle üretilen araçlar farklı farklı yakıt kullanmaktadır. Geleneksel olarak dizel ve benzin yakıt kullanan araçların yanı sıra son dönemlerde popüler olan elektrikli araçlar bulunmaktadır. Benzin ve dizel yakıt kullanan araçların yakın bir gelecekte kaldırılması planlanıyor fakat halen yerine gelebilecek bir teknoloji bulunmuş değildir. Bu sebepten ötürü insanlar yakıt tasarrufu yapmaya özen göstermektedir. Yakıt tasarrufu noktasında öncelikle yakıt tüketimini arttıran veya etkileyen faktörler nelerdir bunların anlamamız gerekmektedir.

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Yakıt tasarrufunu etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler arasında sürücüyle ilişkili faktörler bulunduğu gibi araç ile ilgili faktörlerde yer almaktadır. Sürücü kaynaklı fazla yakıt tüketimini etkileyen faktörler arasında; aracı ağır yük yüklemek, yüksek hızda araç kullanırken camların açılması, klimanın çalıştırılması, ani kalkış veya ani hızlanma yapmak ve aracı yüksek devirli kullanmak yakıt tüketimini artıracaktır.

Motordan kaynaklanan ve yakıt tüketimini arttıran faktörlere odaklandığımızda ise hava filtresinin kirlenmesi, rolanti ayarı bozukluğu, bujilerin ateşleme yapmaması, motor yağı bozulması gibi donanımsal bozukluklar gözümüze çarpmaktadır. Bununla birlikte fren ayarının bozulması, lastik hava basıncının uygun seviyede olmaması ve debriyaj problemleri de araçtan kaynaklanan yakıt tüketimini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. 

Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Günümüz teknolojisi ile üretilen motor ve otomobiller, eskiye nazaran çok daha fazla yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Her motorun çalışma prensibi oldukça değişik olduğundan dolayı motorlar üzerinden yakıt tasarrufunu izah etmek daha doğru olacaktır. Bizlerde yakıt tasarrufu yapabileceğiniz hususlara aşağıda maddeler halinde listeledik.

  • Yokuş aşağıya inerken vitesi boşa alabilirsiniz. (Bu kaza riskini artıracaktır)
  • LPG taktırarak daha ekonomik fiyata yakıt alabilirsiniz.
  • Benzin almak için sabah saatleri gibi havanın soğuk olduğu zamanları tercih ederseniz, aynı fiyata daha fazla benzin almış olursunuz.
  • Motorun soğuk olması yakıt tüketimini artıracaktır. Motorun ısınmasını beklemek yerine düşük hızda hareket etmek yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
  • Aracın motor yağı değişimleri zamanında yapılmalıdır. Böylece sürtünme azalacağından ötürü yakıt tüketimi azalacaktır.
  • Otomobilin genel bakımlarını yaptırın.
  • Seyir halindeyken ayağınızı gaz pedalından çekerek aracın rölantide gitmesini sağlayın.
  • Ani fren ve ani kalkıştan kaçınmalısınız.
  • Klima dikkatli kullanılmalıdır.

Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Dizel otomobillerin sayısı, Avrupa’ya göre ülkemizde daha fazladır. Hatta büyük şehirlerde, örneğin İzmir’de araç kiralama yaparsanız dizel araçların kiralama oranının daha fazla olduğu gözümüze çarpmaktadır. Genel bir inanışa göre dizel araçlar daha yavaş yakıt yakar çünkü dizel, benzin kadar yanıcı bir madde değildir. Nispeten bu doğru olsa da dizel, havayı en çok kirleten yakıt türüdür.

  • Dizel araçlarda motorun ısınması önemlidir. Motor ısındıktan sonra araç hareket ettirildiğinde daha az yakıt harcayacaktır.
  • Ani kalkışlar ve ani şekilde gaz pedalından ayağınızın çekilmesi yakıt tüketimini artıracaktır. Bu tarz durumlardan çekinmelisiniz.
  • Aracın motor yağı değişimleri zamanında yapılmalıdır. Böylece sürtünme azalacağından ötürü yakıt tüketimi azalacaktır.
  • Otomobilin genel bakımlarını yaptırın.
  • Seyir halindeyken ayağınızı gaz pedalından çekerek aracın rölantide gitmesini sağlayın.
  • Ani fren ve ani kalkıştan kaçınmalısınız.
  • Klima dikkatli kullanılmalıdır.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.