Yabancı Uyruklu Müşteriler Veya Şirketler Nasıl Araç Kiralayabilir

Yabancı Uyruklu Müşteriler Veya Şirketler Nasıl Araç Kiralayabilir

AnasayfaBlogDuyuruYabancı Uyruklu Müşteriler Veya Şirketler Nasıl Araç Kiralayabilir
Duyuru
Güncel Bilgiler
13 Nis 2022 01:45

Ülkemizi ziyaret eden bütün insanlar, genellikle ulaşıma zaman ve emek harcamak yerine araç kiralamayı tercih etmektedir. Şunu hemen belirtmeliyiz ki, gerekli şartları sağlayan her birey ülkemizde araç kiralama hakkına sahiptir. Bu konuda hem hizmeti sağlayan şirketler hemde araç kiralayan şahıs veya kurum da yasalar ile koruma altındadır.

Bunun dışında yabancı uyruklu insanların çoğunlukla havayolu ile geldiğini düşündüğümüzde, bu doğrultuda İstanbul 3. Havalimanı’ndan araç kiralama yapıldığında gösterilmesi gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Genel olarak yabancı uyruklu insanların araç kiralama yaparken göstermesi gereken evraklara değineceğiz fakat şunu belirtmeliyiz ki her yabancı uyruklu kişi tıpkı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi kolayca araç kiralama yapabilir.

Yabancı uyruklu şirketlerin temsilcileri bir iş amacı ile ülkemize gelip araç kiralama yaptıklarında ise, durum aslında yabancı bir şahsın kiralamasına benzer ilerliyor. Fakat araç kiralama işlemini gider olarak göstermek gerektiği için fatura bilgilerini kiralama aşamasında vermek, faturanında söz konusu şirkete ulaşmasını sağlayacaktır. Araç tesliminde ise kesilen faturanın çıktısı, gideri yapan şahsa teslim edilir.

Yabancı Uyruklu Müşterilerin Araç Kiralarken Göstermesi Gereken Belgeler Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi herkesin araç kiralama hakkı vardır. Fakat hemen hemen her şeyde olduğu gibi uyruğu fark etmeksizin araç kiralama konusunda da belirli şartlar söz konusudur. Öncelikle söylemeliyiz ki araç kiralama yaşı en az 23 yaştır. Bunun yanı sıra ehliyet de en az bir yıllık olmalıdır.

Öncelikle dikkat edilmesi gereken durum, araç kiralama sözleşmesinin ingilizce olması gerekmektedir. İngilizce olarak aracın durumu dikkatli bir şekilde izah edilmeli ve anlaşıldığından emin olunmalıdır. 

Tüm bunların dışında herhangi bir ekstraya giren hizmet isteniyorsa (çocuk koltuğu, ekstra sürücü, ekstra HGS paketi gibi) bir gün önceden belirtilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak araç kiralayacak olan ziyaretçinin A, B ve F grubu araçları kiralayabilmeleri için en az bir senelik bir ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında yabancı uyruklu kişiler, kendi ülkelerinden almış oldukları ehliyeti, ülkeye giriş yaptığı tarihten itibaren 6 ay daha kullanabilmektedir.

En önemli belgelerden birisi olan pasaport gösterilmelidir. Pasaport üzerinde ülkemize giriş yapıldığı onayını veren kaşe bulunmalıdır. Yabancı uyruklu kişilerin kimliği pasaporttur. Bu yüzden pasaportun gösterilmesi gerekmektedir.

Bir diğer önemli husus ise kredi kartı bilgileridir. Size bilgi verilmeden kredi kartınızdan herhangi bir şekilde para çekilmez. Söz konusu kredi kartının yurt dışı alışverişlerine açık olması gerekmektedir. Yurt dışı alışverişlerine açık olmayan kredi kartlarından araç kiralama ücreti dahil hiç bir şekilde ödeme yapılamaz. Böyle bir durum söz konusu olmaması adına kredi kartınızın yurt dışı alışverişlerine açık olduğundan emin olunuz. 

Bunun yanı sıra eğer ekstra olarak alınan bir HGS paketi yok ise, kredi kartınızdan belirli bir ücret bloke edilir. Bunun sebebi ise geçilen köprü ücretlerinin bloke edilen tutardan karşılanmasıdır. Yani daha basit bir açıklama yapacak olursak araç kiralama yapıldıktan sonra belirlenen HGS kotanın aşılması durumunda, köprü ücret ödemesi yine kiralama yapan kişiye aittir.

Yukarıda saymış olduğumuz belgeler sadece havalimanları için değil. Ülkemizin her yerinden ve her noktasından yapılabilecek araç kiralama işlemleri için geçerlidir. Örnek olarak Antalya’dan araç kiralama yapıldıysa, kiralamayı yapan kişi yabancı uyruklu ise yukarıdaki maddelere dikkat etmelidir. Özellikle kredi kartı konusuna dikkat etmeyen turistler ödeme konusunda daha ilk dakikadan sorunlar yaşayabiliyor. Böylelikle makalemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız ülkemize gelen turistlerin sorunsuz bir gezi geçirirler.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.