Safranbolu 1994 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.
Şehir tarihinde hiç işgal almadığı için tarihi dokusu bozulmamıştır.
Safranbolu’ya geldiğinizde mutlaka safran almalısınız. Fakat İstanbul’daysanız geri dönüşünüzü de planlamayı unutmayın. İstanbul Yeni Havalimanı’ndan araç kiralama yaparak çok kolay bir şekilde Elitcar’ın web sitesi aracılığı ile organize edebilirsiniz. Safran, antioksidan özelliği sayesinde solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Depresyon gibi nörolojik rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. C vitamini ve magnezyum, potasyum yönünden zengindir. Böylece Safranbolu halkının mutluluğunun kaynağı safran olduğu anlaşılıyor. Fakat safran gram ile satılır. Üretimi oldukça zor olduğu için bir kilosu 30 veya 70 bin türk lirası arasında değişkenlik gösteriyor.
- Safranbolu’da Görmeniz Gereken Yerler
Safranbolu gerçekten turistik bir şehir. Tarihi olarakta gerçekten hiç bozulmamış denebilir. Şehri daha iyi anlamak ve tanımak adına aşağıdaki yerleri gezebilirsiniz.
- Ahşap Safranbolu Konakları
Safranbolu’nun simgelerinden olan bu evler, tarihi 18. yüzyıla dayanmaktadır. Her konak sanki bir sanat eseri gibi olup, bakımları yapıldığı için oldukça şık görünüyor. Ahşap mimarisi doğa manzarasını asla bozmaz hatta doğa ile bütünleşmiştir. Evlerin içerisindeki ahşaplar üzerinde yürüdüğünüzde ses çıkarmaz. Zamanında bu evler yapılırken bu detaya ekstra özen gösterilmiştir. Günümüzde sayıları yaklaşık 2.000 civarındadır. Bazıları otel olarak kullanılıyor. Dileyenler bu konaklardan birinde kalabilirler.
- Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Müze, ilçenin en çok ziyaret edilen müzesidir. Eskiden Hükümet Konağı olarak kullanılmış fakat daha sonra 2006 yılında restore edilerek müze olmuştur. Müze içerisinde Safranbolu’ya ait her türlü tarihi belge, fotoğraf bulunuyor. Müzenin avlusunda ise Anadolu’nun ilk saat kulesi bulunuyor. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyarete açıktır. Çok cüzi bir miktar ödeyerek giriş yapabilirsiniz.
- Kristal Teras
Yükseklik korkusu olmayanlar buraya mutlaka gitmeliler. Nefes kesen Tokatlı Kanyonu manzarası eşliğinde, kırılmaz bir camın üzerinde yürüyebilirsiniz. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında manzara daha da bir güzel oluyor. 80 metre yüksekliğinde bulunan bu teras üzerinden, instagram için çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca bölgede Zipline yani ip üzerinde kayma aktivitesi de yapabilirsiniz.
- Eski Çarşı
Hem sevdiklerinize hediye alabileceğiniz hemde safran kokusu alabileceğiniz çarşılardan bir tanesi de eski çarşıdır. Çarşıda safrandan tutunda maket safranbolu evlerine kadar pek çok hediyelik eşya bulabilirsiniz.
- Bulak Mencilis Mağarası
Mağaralar, bölgenin en çok turist çeken yerlerindendir. Milyonlarca yıl içerisinde karstik erimelerle oluşan bir mağara olduğu için, oldukça ilgi çekiyor. Araba kirayarak kolayca ulaşabileceğiniz bir lokasyondadır. Mağaraya ulaşmak için ise 150 basamak çıkmanız gerekiyor.
- Hıdırlık Tepesi
Bu güzide ve tarihi şehri bir de tepeden göreyim diyenler için, Hıdırlık Tepesi doğru yerdir. Safranbolu’yu gezdikten sonra mümkünse akşam buraya mutlaka uğramalısınız. En güzel manzara fotoğrafınızın burada olacağına emin olabilirsiniz.
- Cinci Hanı ve Hamamı
Kazasker Hüzeyin Efendi tarafından yapılan han ve hamam, günümüzde otel olarak hizmet veriyor. Yapı iki katlıdır ve tam 63 oda bulunuyor. Yapının en üst katı ise kafe olarak hizmet vermektedir. Farklı bir havası bulunan yapı içerisinde otel hizmetinin yanında restoran ve kafe hizmeti de alabilirsiniz.
Safranbolu’da Mutlaka Yemeniz Gereken Yemekler
Safranbolu’da insan gezince acıkıyor. Safranbolu’nun özel ve sağlıklı olan yemekleri de bölgenin havası ile birleşince insana şifa olabiliyor. Bölgeye pek çok yerden gelen yerli ve yabancı turist bulunuyor. Özellikle Trabzon’dan gelen misafirlerin, geri dönüşlerini de Trabzon Havalimanı’ndan araç kiralama yaparak organize etmeleri önerilir. Çünkü hep atlanan bir konudur. Yemeklere dönecek olursak, özellikle safrandan yapılan yemekleri ve tatlıları yemenizi öneriyoruz.
İşte Safranbolu’nun ünlü lezzetleri;
- Cimitsiz Simit
Cimit terimi Safranbolu’da susam anlamına geliyor. Bölgeye özel olarak üretilen simitler ile kahvaltınızı yapabilirsiniz.
- Uzun Pakla Fasulye
Bakır tencerelerde yapılan, fasulyelere tuz ve şeker yedirilerek yapılır. Tereyağı ile servis edilir.
- Kiren Şerbeti
Bir diğer ismi de kızılcık şerbeti olarak bilinir. Sağlık açısından pek çok faysadı bulunan şerbet, kış mevsiminde pekmez olarak üretilip, yazın suyla karıştırılarak soğutulur. Buz gibi içilir.
- Bükme
Pidelerin şahı olan bükmenin içerisinde ıspanak, soğan ve kıyma bulunur.
- Cevizli Yayım
Tuzlu su ile kaynatıldıktan sonra ceviz ve tereyağı ile servis edilir.
- Safranlı Zerde
Safranbolu’ya özgü bir tat, safrandan yapılan Zerde’yi tercih edebilirsiniz. İçerisinde, safran, pirinç, şeker, fındık, olan bir tür tatlı içeçektir.
- Safranbolu Baklavası
Safranbolu’ya özgü olarak 48 yufkadan yapılır.
- Göbü
Bir çok kişinin pişi olarak bildiği un, su, tuz ve mayanın birleşmesiyle yapılır.
- Bağlar Gazozu
Bölgeye özgü bir gazozdur.
- Peruhi
Bölgeye özgü olan bir tür mantıdır. İçerisinde et yoktur bu yüzden vejeteryan olan insanlar rahatlıkla tüketebilirler.
- Safranbolu Lokumu
Lokumun anavatanı olarak bilinir. Buraya geldiğinizde mutlaka buraya özgü bu tatlıyı mutlaka tadın.