Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Gezi Rehberi

AnasayfaBlogGeziTrabzon Gezi Rehberi
Gezi
25 Mar 2022 09:55

Merkeze sadece 20 kilometre mesafede bulunan havalimanı hem iç hat hem dış hat seferleri ile bölgenin ulaşılabilirliğini artırırken, Trabzon Havalimanı araç kiralama hizmeti ile tüm şehri hatta bölgeyi keyifle gezmek mümkün hale geliyor. Karadeniz’in yöreye özgü adetlerinin yaşatıldığı, birbirinden lezzetli yemekleri, tarihi yapıları ve samimi insanlarıyla uzun zaman ayrılması ve defalarca ziyaret edilmesi gereken bir şehrimiz. Etkileyici sahilleri ve yaylaları ile yaz aylarında yoğun ilgi gören Trabzon, bahar ve kış aylarında da keyifle gezebileceğiniz şehirler arasında yer alıyor. 

Trabzon gezisi planı yapıyorsanız burayı tam anlamıyla gezmek ve Trabzon’da görülmesi gereken her güzelliği görebilmek için en az dört gün ayırmanız gerektiğini söylemeliyiz. İşinizi kolaylaştırmak ve planlamanıza katkı sağlamak için Trabzon’da gezilecek yerler arasından seçip oluşturduğumuz Trabzon gezi rehberini sizlerle paylaşalım istedik. Şimdiden keyifli tatiller dileriz.

Trabzon’da gezilecek yerler nelerdir?

·         Trabzon Kalesi: Öncelikle şunu belirtmeliyiz, neredeyse her ilin kalesi aynı zamanda o ilin en güzel manzarasını izleyebileceğiniz tarihi bir seyir tepesidir. Trabzon kalesi de denizden başlayıp Aşağı Hisar, Orta Hisar ve Yukarı Hisar olmak üzere üç bölümde tepeye kadar uzanan, M.Ö. 2000 li yılların esintilerini taşıyan, içerisinde; kilise, cami, hamam ve tarihi çeşmelerin de yer aldığı görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır. Diğer yerlerden daha yüksekte kalan iç kale, harika manzarası ile yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı haline gelmiştir.

·         Boztepe: Trabzon şehir manzarasını izleyebileceğiniz bir diğer yer de Boztepe. Çay bahçeleri, cafeler ve hediyelik eşya dükkanları ile, şehrin manzarasını izlerken yorgunluk atabileceğiniz, sevdiklerinizle manzara eşliğinde sohbet edebileceğiniz sakin ve güzel konumlu bir yer. Eşsiz günbatımı  ve gündoğumu manzaralarına da ev sahipliği yapan Boztepe için mutlaka görülmesi gerekenler listenizde yer açmalısınız.

·         Uzungöl Tabiat Parkı: Trabzon’un Çaykara ilçesinde yer alan 1625 hektar büyüklüğe ve büyüleyici manzaralara sahip Uzungöl, özellikle yaz aylarında serin ve bol oksijene sahip havası ile ziyaretçilerinin gönlüne taht kurmayı başarıyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz, içerisinde bulunan gölün etrafında yürüyüş yaparak keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer. Kuş gözlem noktalarında yeşillikler arasında yuvalanan çeşitli kuşları gözlemleyebilir, ailenizle trekking ya da piknik yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

·         Sera Gölü: Akçaabat ilçesinin kalbinde 50’li yıllarda oluşan deprem sonrası hareketlerden meydana gelen bu şirin set gölü; içerisinde bulunduğu Sera Gölü Tabiat Parkı’nda bulunan yürüyüş ve bisiklet yolları ile keyifli bir gün geçirebileceğiniz yemyeşil bir alan. Olta balıkçılığı içim de oldukça uygun olan gölün hemen yakınında bulunan yerleşim yerlerinden atıştırmalıklarınızı alıp bütün gün huzurun ve dinginliğin tadını çıkarabilirsiniz.

·         Çal Köy Mağarası: Trabzon’a bağlı Düzköy ilçesinde bulunan 8 kilometre uzunluğa sahip bu eşsiz mağaranın ilk bir kilometresi sizlerin ziyaretini bekliyor. İçerisinde yer alan sarkıtlar ve dikitler ile nemli serin havası, Çal Köy Mağarası’nı bekleyen güzelliklerden sadece birkaçı. Mağara etrafında dinlenip piknik yapabileceğiniz yeşil alanların olduğunu da söylemeliyiz.

·         Sümela Manastırı: Trabzon denildiğinde ilk akla gelen gezi rotalarından olan Sümela Manastırı, uzun süre restorasyon nedeniyle ziyarete kapatılmış ve 2020 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Diğer adı Meryem Ana Manastırı olan ve Milattan sonra 4. Yüzyıldan günümüze gelen bu görkemli yapı, maçka ilçesinde bulunan Altındere vadisinde yer alıyor. İnanç turizmi açısından da büyük öneme sahip manastır, mimarisi, konumu ve manzarası ile ziyaretçilerini kucaklıyor.

·         Trabzon Ayasofya Müzesi: Hemen yanında bulunan 1427 yapımı çan kulesi ile 1964 yılından bu yana müze olarak ziyarete açılan Ayasofya kilisesi; 1238 ve 1263 yılları arasında yaptırılmış. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethinden hemen sonra cami olarak ibadete açılan yapı, 1. Dünya Savaşı sırasında ise bir süre depo ve hastane olarak hizmet vermiş. Restorasyon geçirerek tekrar ilk hali olan kiliseye çevrilip sonrasında müze haline getirilen yapı, taş işlemeleri ve kabartmaları ile görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor.

·         Bedesten Çarşısı: Trabzon şehir merkezinde bulunan ve Cenevizliler tarafından yaptırıldığı düşünülen çarşı, içerisinde bulunan hediyelik eşya dükkanları nedeniyle özellikle turistler tarafından yoğun ilgi gören yerler arasında yer alıyor.

·         Kemeraltı Çarşısı: Trabzon’un en bilinen ve en çok ziyaret edilen çarşıları arasında yer alan tarihi Kemeraltı çarşısı; içerisinde bulunan bakır ürünler dükkanları ve hediyelik eşya satan dükkanlar ile, sevdiklerinize küçük hediyeler alabileceğiniz, bakırdan yapılmış çok farklı objelere şahit olabileceğiniz güzel bir çarşı.

·         Şahinkaya: Trabzon’a 65 kilometre mesafede yer alan Şahinkaya; özellikle tırmanış tutkunları için cazibe merkezi özelliğini taşıyor. Trekking, kaya tırmanışı ve dağ yürüyüşü yapabileceğiniz yerde aynı zamanda çadır kurup keyifli vakit geçirmeniz de mümkün. Göz alıcı manzarası ile zihinlerinizde yer edecek Şahinkaya, birbirinden güzel fotoğraflar çekebileceğiniz günbatımı ışık ve manzarasına da ev sahipliği yapıyor.

·         Aygır Gölü: Çaykara ilçesinde ve 2740 metre yükseklikte yer alan Aygır Gölü, etrafında piknik yapabileceğiniz, fotoğraf çekip yürüyüş yapabileceğiniz bir buzul gölü. Demirkapı köyünden geçerek ulaşabileceğiniz bu büyülü göl özellikle yaz aylarında büyük ilgi görüyor.

·         Canik Şelalesi: Tonya ilçe merkezine 700 metre mesafede yer alan ve hiç ağaç kesilmeden oluşturulmuş, iki kilometreye yakın uzunluğa sahip yürüyüş yolu ve ahşap seyir terasları ile dikkat çeken Canik şelalesi, yaz sıcaklarında size iyi gelecek manzara ve serinliğe sahip. Şelale yakınına kadar aracınızla gidebilir, ailenizle keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

·         Hamsiköy: Trabzon şehir merkezine 50 kilometre mesafede Maçka ilçesinde yer alan Hamsiköy, İpekyolu’nun geçit noktaları arasında yer alması ve kervanların uzun yıllar mola verdikleri bir durak olma özelliği ile zamanında oldukça kalabalık günler yaşasa da; şu anda yerleşik olarak yaşayan ortalama 750 kişi olduğu bilinmektedir. Günden güne bilinirliği artan harika manzaralara sahip Hamsiköy, yürüyüş ve bisiklet sporları için de oldukça uygun bir lokasyon. Bisiklet ve bu gibi sporları bu lokasyonda yapacak okurlarımız Trabzon’dan araç kiralama yaparak ekipmanlarını daha rahat taşıyabilirler. Aynı zamanda Hamsiköy bir lezzet durağıdır. Hamsiköy’ün meşhur sütlaç tatlısı ise bugüne kadar yediklerinizi size unutturabilir. Maçka ilçe merkezinden 20 kilometre ötede, oksijene ve yeşilliğe doyacağınız Hamsiköy, ailenizle piknik yapıp keyifli vakit geçirebileceğiniz bir lokasyon.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.