Sürücülerin En Çok Yaptığı Hatalar


Sahip olduğumuz bir arabamız olmasa dahi İstanbul’da araç kiralama gibi farklı yerlerde araç kiralama yaparak istediğimiz yerlere ulaşabiliriz. O da olmazsa toplu taşıma araçları aracılığı ile pek çok yere ulaşım sağlamaktayız. 

Günlük hayatın stresi veya iş stresi ile birlikte trafik oldukça tehlikeli bir yer haline gelebiliyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerin trafik sorunu git gide büyümektedir. Üzerine dikkatsiz sürücüler eklenince adeta bir ölüm otobanına dönebiliyor. Trafikte, acemi sürücüler veya bilgisiz sürücüler tarafından yapılan pek çok hata ve yanlış bulunmaktadır. Yakalanan sürücülere cezai işlemler uygulanınca farkına varsalar da, henüz yakalanmayıp veya bilerek hata yapan sürücülerde trafikte oldukça fazladır. İşte sürücülerin çok sık bir şekilde yapmış olduğu hatalar aşağıdaki gibidir.

1) Yanlış Park

Yanlış yere park yapmanın cezası arabanızın çekilmesidir. Fakat bazı uyanık sürücüler dörtlü lambalarını yakarak hemen geleceği sinyalini vermekte fakat işin aslı her zaman öyle olmuyor. Özellikle sokak aralarında yanlış park eden sürücüleri oldukça fazla görmekteyiz. Bunların yanı sıra yaya şeridi üzerine veya otobüs duraklarına park eden sürücüde oldukça fazladır. Ayrıca başka bir aracın çıkmasına izin vermeyecek şekilde aracınızı park etmekte yanlış park sayılmaktadır.

2) Aşırı Hız

Diğer ülkelere nazaran ülkemizde çok fazla illegal yarışlar yapılmıyor fakat hız sınırı çok fazla aşılmaktadır. Karayollarında bulunan EDS sistemleri bulunduğu için aşırı hızlar hemen tespit edilebiliyor. Ülkemizde cezai işlem uygulanan en çok ihlal aşırı hızdan oluşmaktadır. 

3) Sık Şerit Değiştirme

Sık şerit değiştirmenin bir cezası bulunmasa da kazaya sebep olan durumlardan bir tanesidir. Ülkemizde trafiğin yoğun yaşandığı yollarda sürücüler aşırı şerit değiştirme yapıyor fakat bu durum çok ölümcül kazalara neden olmasa da ufak tefek kazalara oldukça fazla sebep olmaktadır.

4) Yanlış Sollamalar

Yanlış sollamalar da ülkemizde çok fazla yapılan sürücü hataları arasında yer almaktadır. Yanlış sollamalar sonucunda çok ölümcül zincirleme kazalar meydana gelmektedir. Özellikle tır sürücüleri aracın sağ alt bölümünü göremedikleri için bu tarz yanlış sollamaların yarattığı kazalar ile karşı karşıya kalmaktadır.

5) Sinyal Kullanmamak

Sürücülerin sinyal kullanmaması en çok motosiklet kullanıcılarını etkilemektedir. Özellikle dört yol bağlantıları gibi kısımlarda sırf sürücüler döneceği yönün sinyalini vermediği için kazalar çok olmaktadır. Çünkü dört yol bağlantısında herhangi bir sinyal vermediyseniz düz devam edeceksiniz anlamına gelir. Sinyal vermeyip dönüş yaptığınızda ise her an döndüğünüz yönde aracınızda bir gürültü duyabilirsiniz. 

6) Ambulans Takip Etmek

Trafiğin yoğun olduğu karayollarında sürücülerin bile isteye yaptığı hatalardan bir tanesidir. Ambulans gibi acelesi olan bir aracı takip etmek hem ambulansın rahat hareket etmesine engeller hem de ambulansın ani fren yaptığında kazaya neden olur. Bazen ambulans içerisinden anons yapılır fakat genel olarak takip yapan sürücüler yapılan anonsları duymazdan gelir. 

7) Yaya Önceliği Tanımamak

Yaya önceliği ülkemizde çok önemli olmasına rağmen çok çiğnenen bir trafik kuralıdır. Oldukça yüksek bir cezası olmasına rağmen kimse yaya şeridinde yol vermez. Ayrıca yaya şeridinde yol vermemenin cezası diğer cezalara göre oldukça yüksektir. Yaya ayağını yaya şeridine bastığında tüm araçların durması gerekir. Doğrusu budur fakat malesef bu kuralı çok yerine getirebilen sürücü bulunmuyor.

8) Araç Donanımlarındaki Eksiklik

Araç donanımlarındaki eksiklikte bir sürücü hatasıdır. Fakat donanım eksikliği Trabzon gibi genelde tarımın çok olduğu bölgelerde fazla görülmektedir. Sizlerde Trabzon Havalimanı’nda araç kiralama yaparak bölgeyi daha rahat gezebilirsiniz. Tabiki trafik kurallarına uyarak. Trafik kuralları hayat kurtarır. Bunun söylenmesinin nedeni herkes trafik kurallarına uyarsa, trafik kazaları oldukça azalır. Sizlerde kullanmış olduğunuz aracınızda bir donanım eksikliği fark ettiyseniz hemen tamir ettirmeniz, trafikte güvenli seyir etmeniz için önem arz etmektedir.

9) Bisikletli, Motosikletliyi Sıkıştırma

Motosiklet kullanıcılarının genel olarak yaptığı bir hata vardır. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde araçların arasından geçerek trafikten hızlı bir şekilde sıyrılmak. Bu bir hata olabilir fakat bazı araç sürücüleri bu duruma katlanamayarak motosiklet sürücülerini yol üzerinde sıkıştırabiliyor veya yol vermiyorlar. Bu durum ikili bir hata olduğu için karayolu üzerinde bir can pazarı oluşturmasına yol açabiliyor. Motosiklet sürücüleri bir hata yapıyor olabilir fakat bırakın geçsinler. Bir diğer husus ise bisikletliyi sıkıştırmak. Bisiklet sporu ülkemizde yaygınlaşıyor fakat çok fazla bisiklet yolu bulunmuyor. Bu durumda pek çok yolda bisiklet süren insanlar ile karşılaşabiliyoruz. Bir araç sürücüsü olarak hiç bisiklet sürmediyseniz bu durumu çok fazla anlayamayabilirsiniz. Yolda görmüş olduğunuz bisiklet sürücüsünün o gün içerisinde ne kadar yol yaptığını bilemezsiniz.

Belki yorgun ve belki gücünün son demlerinde olabilir. Bu sebepten ötürü olabildiğinde bisikletliden uzak bir şekilde yanından geçmelisiniz. Eğer ki daha büyük araç kullanıyorsanız, bisikletliye yakın geçmeniz halinde onları yoldan savurabilirsiniz ve bu durumda ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Tüm bu sebeplerder ötürü trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım.

Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App