Lastik Ebatları Nedir? Ne Anlama Gelir?

Lastik Ebatları Nedir? Ne Anlama Gelir?

AnasayfaBlogDuyuruLastik Ebatları Nedir? Ne Anlama Gelir?
Duyuru
31 Mar 2022 10:10

Peki ya araç kiralama esnasında, kiralayacağınız aracın lastiklerine önem veriyor musunuz? Örnek verecek olursak İstanbul’da araç kiralama yaptınız. Mevsim ise kış olsun. Mevsim kış olduğunda insanlar genellikle araçta kış lastiği var mı diye soruyorlar fakat yaz mevsiminde araçta yaz lastiği var mı diye sormazlar. Yaz mevsiminde bir araçta kış lastiği takılı ise bu size ekstra yakıt maliyeti yaratacaktır ki yakıt fiyatlarının da arttığı bu dönemde bizce bu konuya oldukça önem verilmeli.

Bunların yanı sıra bir de dört mevsim lastikler vardır. Bu tarz lastikler yaz ve kış mevsim koşullarına ayak uydurması için tasarlanırlar fakat bu tarz lastikleri kullanmanızı önermiyoruz. Biraz maliyetli olsa da yol güvenliğiniz adına yaz mevsiminde yaz lastiği, kış mevsiminde ise kış lastiği kullanmanız daha iyi olacaktır.

Bir Aracın Lastik Ebatlarını Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Lastik ebatlarını öğrenmeden önce lastiklerin yapılarını anlamak adına kısaca değinelim. Lastikler temel olarak sırt, omuz, yanak ve topuk olmak üzere dört farklı bölümden oluşurlar. Lastik ile zeminin temas ettiği kauçuk olan bölüm sırt bölümüdür ve yol tutuşu için en önemli unsurlarından biridir. Lastiğin sırtı ile yanakların birleştiği kısım omuz bölümüdür. Daha basit şekilde anlatacak olursak lastiğin zemin ile temas etmeyen yan kısımları yanak bölümüdür. Son olarak lastikle jantın birleştiği kısımda bulunan bölüm topuk bölümü olarak adlandırılır.

Lastiklerin belirli bölümlerini öğrendikten sonra yeni bir lastik alacağımız zaman neye göre alacağız sorusu hep aklımıza gelir. Hemen açıklayalım lastiğiniz üzerinde birazdan vereceğimiz bir takım harfler ve rakamlar bulunur. Bu harfleri ve rakamları okuyabilirseniz, aracınızın lastik ölçülerini öğrenebilirsiniz.

Örnekler ile araç lastiği üzerindeki harfler ve rakamları okumaya çalışalım. En yaygın lastik ebatlarından biri olan 205 / 55 R/16 91V örneği üzerinden giderek lastik ölçüsü okumanın yollarını vermek istiyoruz. Lastik ebatlarında yazan ilk üç hanelik rakam, lastik ebat göstergelerinin ilk kısmında yer alır ve lastik genişliği bilgisi vermektedir. Lastik genişliği lastiğin yanakları arasındaki iki ucun genişliğinin milimetre cinsinden ölçümünü ifade eder. Örneğimizde ise lastik genişliği yani 205 milimetredir.

Yine aynı örneğimizden yola çıkarak ikinci kısımdaki iki haneli rakam olan bu ifadeyi şu şekilde daha anlaşılabilir hale getirelim. Bu iki rakam Lastiğin eninin boyuna oranı %55’tir. Belirttiğimiz iki haneli rakamın devamındaki R harif ise lastiğin radyal türde olduğunu belirtmektedir. Bu R harfi bazen S harfi olabilir ve lastiğinizin tipini belirtir. Lastik tipi, lastiklerde kullanılan katman sayısı ve kullanım amacı gibi farklı özellikleri içerir. 

Aynı örneğimizin devamındaki iki haneli rakam ise jant ölçüsünü inç cinsinden ölçümünü ifade etmektedir. Yani örneğimize göre bu lastiğin jant ölçüsü 16 inçtir. Örneğimizin devamında bakacak olursak iki haneli bir rakam ve bir V harfi kalmaktadır. Bu ikisi ise lastiğin yük ve hız endekslerini göstermektedir. Örneğimizdeki lastiğin yük endeksi 91 ve hız endeksi ise V’dir. V harfi ise bazen T harfine dönüşebilmektedir. Bu da lastiğinizin hız sınıfını temsil etmektedir.

Yazımızın bu kısmına kadar lastik ile ilgili ölçü anlamları ve bu ölçüleri okumak özelinde açıklamalar yaptık. Bu bilgiler ışığında bir tatile gittiğinizde örneğin Kapadokya’da araç kiralama yaptığınızda veya yolda yürürken herhangi bir aracın üzerindeki lastiklerine bakarak ölçülerini anlayabilirsiniz. Tüm bu bilgiler ışığında lastiğinize taş değmesin diyerek iyi yolculuklar diliyoruz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.