Otomobiller, eski ya da yeni olsun fark etmeksizin ulaşım konusunda hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Günümüzde en çok metropollerde otomobil bulunmaktadır. Şahsi otomobillerimizin yanı sıra İstanbul’da araç kiralama yapılmaktadır. Hatta pek çok noktadan kiralama yapılabilmektedir. Herkes otomobil sürebilir fakat kış mevsiminde otomobil sürmek oldukça zorlaşmaktadır.
Kış mevsiminde her ne olursa olsun araç sürmek oldukça zor olabiliyor. Fakat teknoloji o kadar çok gelişmiştir ki sürüşü kolaylaştıran bazı komponentler satın alabiliyoruz. Bu komponentlerden birisi de kış lastiğidir. Kış lastikleri aracın yere daha iyi tutunmasını sağlayarak, daha konforlu ve güvenli sürüş deneyimi sunar. Yasal olarak şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan her ticari aracın, kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık'ta başlamaktadır. Bu yasaya göre yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan araçlar 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği takmak zorundadır. Bu yasanın otomobiller düzeyindeki durumuna bakacak olursak, yasal zorunluluğun otomobilleri yani bir başka adıyla binek araçları kapsamadığını görmekteyiz. Fakat bu hususta hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurduğumuzda valilikler özel araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahiptir. Bunların yanı sıra şahsi otomobillerde kış lastiği kullanımı zorunluluğu değildir fakat tüm araçların mal ve can güvenliği için kış lastiği kullanmaları önerilir.
Aldığım Lastiğin Kış Lastiği Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Yeni otomobil satın alan insanlar, otomobilin üzerinde bulunan lastiğin kış lastiği mi yaz lastiğimi olup olmadığını anlayamamaktır. Bu hususta birkaç öneri vereceğiz fakat lastiğin tırtıklarına bakarakta az çok anlayabilirsiniz. Bazı lastikler dört mevsim lastik olduğu için kış lastiğine benzer özellikte üretilmektedir.
Bir lastiğin üzerinde M+S veya kar tanesi sembolü varsa o lastik kış lastiğidir. Bir lastiğin kış lastiği olup olmadığını anlamanın bir başka yolu da, lastiğin üzerindeki desenlere dikkatli bakmaktır. Kış lastiklerinin yol tutuşu yaz lastiğine göre yüksek olduğu için kış lastiklerinin desen tasarımı yaz lastiklerinden farklıdır. Kış lastiği desenleri, daha derin yivli iken genellikle sırt desen tasarımları ince lameli ve geniş bloklu bir yapıya sahiptir. Bu tasarımın temel amacı ise kar suyunu tahliye etmektir.
Yazlık Lastik Ne Zaman Takılır?
Kış lastiklerini takarak, otomobilinizi kış mevsiminin sert koşullarına uyumlu hale getirebilirsiniz. Araç kiralama şirketleri bütün araçlarında bu yasalara tamamen uymaktadır. İstanbul Yeni Havalimanı’nda araç kiralama yaptığınızda mevsim koşullarına uyan lastiklerin takılı olduğunu görebilirsiniz. Eğer kış mevsiminde kış lastiklerinin takılı olmadığı bir araç görürseniz, kiralama şirketini uyararak size kış lastiği takılı olan bir araç tahsis etmelerini rica edebilirsiniz. Ülkemizde yaz lastiğine geçiş tarihi, 1 Nisan tarihinden sonra olarak belirtilmiştir. Ülkemizdeki bölge sıcaklık oranlarına göre değişiklik göstermekte fakat genel olarak Nisan, Mayıs aylarında yaz lastiğine geçmek tavsiye edilebilir.
Kış Lastiği Taktırmamanın Cezası Ne Kadar?
Şehirler arası yolcu ve yük taşımacılığı yapan tüm araçların kış lastiği takma zorunluluğu bulunuyor. Kış lastiği takmayan sürücülere cezası verilmektedir.
2020 yılında kış lastiği takmamanın ceza detayları şöyle:
Karayolları trafik kanunu, Madde 65/A’ya göre 2020 yılı için kış lastiği cezası 766 TL'dir. Kanuna göre ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir.
Bütün trafik cezalarında olduğu gibi kış lastiği için kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve indirimli ceza miktarı 574,50 TL’dir. Cezanın ehliyete yansıyan ceza puanı ise 10'dur.