Motor ilk bulunduktan sonra arabalar hayatımıza girmiştir. Arabalar insanların sosyal hayatında yaygın olarak kullanılmaya başlandıktan sonra hemen hemen her yere arabalar aracılığı ile ulaşım sağladık. Son zamanlar araç fiyatları yükseldiği için insanlar kiralamaya yönelmektedir.
Büyük şehirlerde araç sürmek bazen zor olsada genel olarak keyifli oluyor. Örneğin İstanbul’dan araç kiralama yaparak sürüşe çıksak bile bazen polis çevirmeleri olabiliyor. Unutmayın ki polisler çevirmeleri genel olarak halkın huzurunu sağlamak için yaparlar. Bu tarz çevirmelerde onlara zorluk çıkarmamak gereklidir. Bugünlerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı verdiğinizde dahi polisler ehliyetinizi bulabiliyorlar. Fakat bazı durumlarda fiziksel olarak istenebilir. Peki ya ehliyetimizi çevirme esnasında kaybettiğimizi fark edersek ne olur? Polis memurları bu hususta sizleri anlayışla karşılasa da ceza kesmek zorundalar. Cezanın akabinde kayıp olan ehliyetinizi tekrar almanız gerekmektedir. Eskiden bu durumun telafisi oldukça zor oluyordu fakat şu zamanlarda oldukça kolaydır. Kayıp olan ehliyetinizi bulmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
1) Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alın.
Eskiden karakollardan parmak izi vererek alırdık ehliyetlerimizi artık yeni bir ehliyet dahi alsak bu tarz vatandaşlık işlemleri ile Nüfus Müdürlüğü ilgilenmektedir. Randevunuzu 199 nolu numarayı arayarakta alabilirsiniz, web sitesi aracılığı ile de randevu alabilirsiniz. Randevu alırken, randevu aldığınız tarihe kadar gerekli evrakları ayarlamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.
2) Gerekli ücretin ödemesini yapın.
Yeni bir ehliyet alma aşamasında ücretler, kaybettiğiniz ehliyetin yeni veya eski olup olmadığına göre değişkenlik göstermektedir. Ücreti aşağıdaki bankalar aracılığı ile yatırabilirsiniz. Eski tip bir ehliyete sahipsiniz ve yeni tip bir ehliyet almak istiyorsanız; değerli kağıt bedeli olarak 13 TL, Polis Vakfı Hizmeti bedeli olarakta ek olarak 2 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Toplam ödeme 15 TL’dir.
Yeni tip bir ehliyetiniz vardı fakat kaybettiyseniz; 280 TL değerli kağıt ücreti ve 65 TL Polis Vakfı Hizmeti bedeli ödemeniz gerekmektedir. Ödemeniz gereken toplam ücret ise 345 TL’dir. Bu ücreti aşağıdaki bankalar aracılığı ile yatırabilirsiniz. Ödemeyi yaptıktan sonra dekont almayı unutmayın, çünkü dekontu memur sizden talep edecektir.
- Akbank
- Aktif Bank
- ING Bank
- Şekerbank
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- TC Ziraat Bankası
- Türk Ekonomi Bankas
- Garanti Bankası
- Denizbank
- PTT Bank
3) Gerekli evrakları temin edin.
Gerekli evraklar arasında en önemlisi sağlık raporudur. Çoğu insan ehliyetimi sadece kaybettim neden sağlık raporu alayım ki diye düşünebiliyor fakat sağlık raporu da gerekli evraklar arasında yer alıyor. Randevu tarihine kadar aşağıdaki belgeleri temin etmelisiniz.
- Sağlık raporu
- Nüfus cüzdanı veya pasaport
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubu kartı
- Ücretin ödendiğine dair dekont
4) Geçici ehliyetinizi alın.
Yukarıdaki belgeleri toparladıktan ve ücreti ödedikten sonra Nüfus Müdürlüğü’ndeki memur işlemlerinizi yapacaktır. Bu işlemler sonrasında sizlere araç kullanmanız için geçici ehliyet verilecektir. Bu ehliyet bir A4 kağıdı şeklinde oluyor. Bir polis çevirmesi esnasında bu belgeyi göstererek ehliyetinizin henüz size ulaşmadığını belgeliyor.
5) Yeni ehliyetinizi bekleyin.
Geçici ehliyet ile de kiralık araç kullanılabiliyor. Geçici ehliyetiniz ile birlikte tatil yapmaya gittiğiniz İzmir’den araç kiralama yaparak şoför koltuğuna oturabilirsiniz. Yeni ehliyetiniz ise 15 gün içerisinde size gelmelidir. Gelmediği durumlarda geçici ehliyetinizin süresini yine Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile uzatabiliyorsunuz. Eski tip ehliyetlerin ise 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle kullanımı bitiyor.