İzmir’in Yöresel Lezzetleri


Bu güzelim lezzetleri tatmak için İzmir’e il dışından veya yurt dışından gelen okurlarımız Adnan Menderes Havalimanı’ndaki araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirler. Araç kiraladıktan sonra İzmir’in güzellikleri ve deniz kokusuyla ruhumuzu doyurduktan sonra yemek kokularıyla ve lezzetleriyle karnınızı doyurabilirsiniz.

Kumru: 

Hepimizin yakından tanıdığı kumru, İzmir’e özgü bir sandviç çeşididir. Bilmeyen kaldıysa şöyle açıklayalım, sandviç ekmeğinin içine sosis, salam, turşu, kaşar, sucuk, peynir, domates gibi malzemeler konularak hazırlanır. Ketçap ve mayonez ile servis edilir. Pratik oluşu ve doyuruculuğu sebebiyle hem sokak lezzetlerinin hem de plajların baş tacı. 

Boyoz:

İzmir denince akla gelen ilk lezzetlerden biri hiç kuşkusuz boyoz. O kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi. Siz yinede İzmirlilerin zayıflığına kanıp boyozu masum sanmayın. Mayasız bir hamur işi olup yağı oldukça zengin bir kahvaltılık. Damak zevkinize göre seçebilmeniz için peynirlisi, ıspanaklısı, tahinlisi, çikolatalısı gibi birçok çeşidi mevcut. 

Gevrek:

Simittir o gevrek olsa duramazsın diyenler gelmeden gevreği açıklayalım. Evet, gevrek aslında bir çeşit simit ama sakın pastane simitleri ile karıştırmayın adından da belli olduğu üzere gevrek oldukça kıtır bir simit. Kahvaltıdan gece kaçamağına dilediğiniz zaman yanında bir çay biraz da sohbetle tüketebilirsiniz.  

Lokma:

Sadece İzmir’de değil Türkiye’nin dört bir yanında oldukça meşhur olan İzmir lokması bizlerin de bu listede favorisi. Oldukça şerbetli bir tatlı olan lokma Osmanlıdan günümüze kadar gelen geleneksel bir lezzet. Ancak hepimizin kalbinde yer edinmiş olmasının başka bir sebebi daha var. Doğum, cenaze, düğün, adak adanması ve kısaca her türlü hayır işinde lokma döktürülüp halka dağıtılması. Bu gelenek yıllardır kanımızdaki misafirperverliğimiz sayesinde sürüp gidiyor. Sosyal açıdan bizleri birleştirip lokmaya ayrı bir tat katıyor. 

Bomba:

Tatlılardan devam edelim. Zor günlerin dostu diyetlerin düşmanı bomba adının hakkını gerçekten veren bir tatlı. Bazen hayat kurtaran bazen diyet karartan eşsiz bir lezzet. Bu tatlı incecik bir hamurun içerisine bolca çikolata konulmasıyla yapılıyor. Bir hafta sonu arkadaşlarınızla araç kiralayıp İzmir’e bomba yemeğe gitmekten daha güzel bir fikir düşünemiyorum.

Sura:

Sura buraların en meşhur et yemeği. Genellikle kuzu kaburgası ya da tavuk ile yapılan bu yemek içine konan baharatlı iç pilavı ile oldukça ağır e bir o kadar da lezzetli bir yemek. Şimdiki gençler çok tercih etmese de Kurban Bayramlarında sura yapmak artık bir İzmir geleneği sayılır.

Otlu Börek:

Leziz otları ve yaratıcı lezzetleri ile ünlü Ege’nin ayrılmaz parçalarından biri de ot ve börek. Otlu börek tıpkı boyoz gibi kahvaltıların gözdesi. Ispanak ya da ısırgan otu gibi otlarla hazırlanan bu börek Tire ilçesine özgü bir kahvaltılık.

İzmir Tulumu:

Evet, şanı tüm ülkeye yayılmış tulum peynirinin de ana vatanı İzmir. Hatta daha spesifik olmak gerekirse Bergama ilçesi. Sadece koyun sitinden yapılan bu peynirin bir diğer adı da çoban peyniri. Yolu İzmir’e düşenlere bizden bir uyarı, bir kez deneyince bağımlısı olacaksınız. 

Şevketi Bostan:

İzmir otları ile ünlü demiştik. Şevketi bostan da aslında bir çeşit bitki. Bu bitkiyle hazırlanan yemekler de onunla aynı adı taşıyor. Yani şevketi bostan ile hem kuzu etiyle yapılmış yoğun bir yemek olarak hem de hafif bir sebze yemeği olarak karşılaşabilirsiniz. Hazır oralara kadar gitmişken başka yerlerde bulamayacağınız bu lezzeti denemeyi unutmayın.

Kirde Kebabı:

Osmanlı saray mutfağının nadide lezzetlerinden kirde kebabı, o yıllardan günümüze hala kendinden söz ettiren bir lezzet. Bu kebap dana etinden yapılıp krep hamurlarının arasında servis ediliyor. Üzerine baharat ve yoğurt da ekleyince yiyenleri gerçekten Osmanlı Saraylarına davet ediyor. 

Enginar Dolması:

İzmir’de adına festivaller bile düzenlenen enginar, bahar aylarının vazgeçilmezi. Enginar dolması genellikle dereotu ile süslenmiş bir iç harç ile hazırlanıyor. O kadar çok bahar aylarında enginarın tadına doyamayanlar kışın da tüketebilmek için derin dondurucularını enginarla dolduruyorlar. Hala denemediyseniz bir şans verin bizce.

İzmir Köftesi:

Türk mutfağının demirbaşlarından İzmir köfte her evin vazgeçilmezi. İzmir’in bu meşhur ve çok sevilen lezzet lokasyonlarına daha rahat ulaşabilmek için İzmir araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu meşhur lezzetin yapımı ise bildiğimiz köftelere göre biraz uğraşıcı. Bu tencere yemeğinin yapımı öncelikle kıymaların özel baharatlarla yoğurulup kızartılmasıyla başlıyor. Ardında patates, biber, domates gibi sebzelerle harmanlanıp özel sosu ekleniyor. Son olarak fırınlanan bu yemeği en güzeli yerinde deneyimlemek. Bir iş çıkışı çocukları arabaya doldurup İzmir köfte yemeğe götürmelisiniz, yılın en sevilen ebeveyni olacağınıza söz veriyoruz. 

Çıntar Kızartma:

Çoğu insanın ne olduğunu dahi bilmediği çıntar, Ege bölgesinin en lezzetli mantarı. Dur durak bilmeyen sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının derinlerinde gösteriveriyor kendini. Ancak uyarmakta fayda var. Yabani bir mantar türü olduğundan güvenmediğiniz yerlerden almayınız.

Sütlü Balık:

İzmir’i anlatıp balıktan bahsetmemek olmaz. Sütlü balık, taze levreklerin tereyağı ve süt eşliğinde pişirilmesiyle yapılıyor. Hemen hemen her balıkçıda bulabileceğiniz bu eşsiz lezzeti denemeyi unutmayın.

Papaz Yahnisi:

Papaz yahnisi tıpkı kirde kebabı gibi Osmanlıdan bu yana yapılan geleneksel et yemeklerinden biri. Aslına bakılacak olursak birçok kültürün beraber yaşadığı İzmir’de bu yemek Rum, Ermeni ve Osmanlı yemek kültürünün güzel bir harmanı. Arpacık soğanı ve leziz baharatlarıyla hemen hemen her çeşit etten yapılıyor. Konak ve çevresindeki çoğu restoranda bulabilirsiniz.

Deniz Börülcesi:

Balıkçıların göz bebeği deniz börülcesi, sadece İzmir’in değil tüm Ege’nin vazgeçilmez salatası. Akşam yemeklerine salata, meyhane sofralarına meze olarak eşlik eden deniz börülcesini girdiğiniz tüm restoranlarda bulabilirsiniz. Bolca zeytinyağı ve sarımsakla hazırlanan bu mezeyi yoğurtla denemeyi de unutmayın.

Şambali:

Finali dillere destan şerbeti ile yiyenlerin vazgeçilmezi şambali tatlısı ile yapmasak bir gözümüz açık giderdik. İrmiğin en güzel hali şambali tatlısı da İzmir’e özgü tatlılardan. Kaymaklısı, bademlisi, fıstıklısı hepsi birer şaheser. Sizin de hafta sonu planınız bir araç kiralayıp Kemeraltı Çarşısında birer şambali yemek olmalı. Unutamayacağınız bir hafta sonu geçireceğinize eminiz.

Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App