İstanbul Adalarının ‘Kalesi’: Burgazada’da Gezilecek Yerler

İstanbul Adalarının ‘Kalesi’: Burgazada’da Gezilecek Yerler

AnasayfaBlogGeziİstanbul Adalarının ‘Kalesi’: Burgazada’da Gezilecek Yerler
Gezi
Yeme & İçme
Doğal & Tarihi
Etkinlik
29 Ağu 2022 13:45

İstanbul’un büyüklü küçüklü içerisinde barındırdığı üçünçü büyük adası olan Burgazada, son zamanlarda ziyaretçilerini artırmaktadır. Adanın ismi ise Yunanca’da kale anlamına gelen pyrgos kelimesinden gelmektedir. Adanın bahar ve yaz mevsimlerinde ziyaretçisi oldukça fazla oluyor. Adada, gezebileceğiniz pek çok tarihi yapı ve yüzebileceğiniz pek çok koya ev sahipliği yapmaktadır.

Burgazada’ya Nasıl Gidilir?

Burgazada bir ada olduğundan dolayı deniz yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat İstanbul’da araç kiralama yaparak Burgazada’ya vapur seferlerinin yapıldığı bölgelere ulaşım sağlayabilirsiniz. Burgazada’ya giden şehir hatları vapurları Eminönü, Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı’dan hareket etmektedir. Avrupa yakasındaki iskelelerden ortalama olarak bir buçuk saatlik bir yolculuk sonunda, Bostancı’dan ise otuz dakika süren bir yolculukla Burgazada’ya ulaşabilirsiniz.

Burgazada’da Gezilecek Tarihi Yerler

Burgazada’da, İstanbul’daki üçüncü büyük ada olsa da gezilebilecek tarihi yerleri bulunmaktadır. Adanın bir uçundan diğer ucu toplam iki kilometre uzunluğundadır. 

Hristos Manastırı

Burgazada’da, diğer adalardan farklı olarak bir tepe bulunuyor. Tepenin adı Bayrak Tepe’dir. Bayrak Tepe geçmişte Hristos Tepesi olarakta anılmakta çünkü tepe Hristos Manastırı’na ev sahipliği yapmaktadır. Manastır Makedonyalı İmparator I. Vasil tarafından kurulmuştur. Fakat günümüzde manastırdan sadece bir kaç kalıntı bulunmaktadır. Adanın Ortodoks sakinleri her yıl 6 Ağustos’ta bu tepede toplanarak kutsal yortu gününü kutlamaktadır.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Müze 1959 tarihinde açılmış ve ömrünün bir bölümünü Burgazada’da geçiper Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş fotoğrafları, mektupları ve kartpostalları bünyesinde barındırmaktadır. Bunların yanı sıra müze, zamanında Sait Faik’in yaşadığı köşktür. Müze içerisinde Sait Faik’in kullanmış olduğu pek çok eşya da bulunmaktadır. Bugün müze en çok ziyaret edilen müze evlerinden bir tanesidir.

Aya Yani Kilisesi

Aya Yani Kilisesi 867 yılında İmparatoriçe Thedora tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kilise 1896 yılında restore edilerek son halini almıştır. İncelikli mimarisi ile göz dolduran kilise Takımağa Meydanı Sokak’ta yer almaktadır
Aya Yorgi Garibi Manastırı

Manastır, 1728 yılında inşa edilmiştir. Fakat 1741 yılında çıkan yangınla neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. 1879 yılında yapılan restorasyon ile yeniden kazanılan manastır, Orta Çağ Bizans mimarisini oldukça iyi yansıtan örneklerinden bir tanesidir. 

Burgazada’da Denize Girmek Mümkün Mü?

Burgazada’da pek çok koy bulunmaktadır. Ayrıca sakinliğini hiç kaybetmeyen sevilen bir halk plajı da bulunuyor. Halk plajına merkeze 25 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Kalpazankaya Koyu

Sait Faik Abasıyanık’ın da çok vakit geçirdiği bilinen Kalpazankaya Koyu. adanın arka tarafında yer almaktadır. Adaya il veya yurtdışından gelecek misafirler İstanbul Yeni Havalimanı’ndan araç kiralama yaparak şehir hatlarını kullanabilirler. Sonra da biraz yürüyerek koya ulaşım sağlabilirler. Bisikletle veya yürüyerek yaklaşık yarım saatte ulaşabilirsiniz. Kalpazankaya Koyu gün batımı manzarasıyla meşhur bir koydur.

Süt Koyu

Burgazada’nın bir diğer yüzme lokasyonu ise Süt Koyu’dur. Koy Yassıada’nın tam karşısında bulunmaktadır. Yürüyerek 20 dakikada varabilirsiniz. Yürürken dik bir merdiven veya toprak patikayı kullanmanız gerekir. Bu sebepten ötürü Süt Koyu’na bisikletle gitmeniz önerilmiyor. 

Madam Marta Koyu

Burgazada’nın kuzeydoğusunda yer alan Madam Marta Koyu, adanın en çok ziyaret edilen koyları arasında yer alıyor. Bir zamanlar bu koyda kamp yapanlarda oluyordu fakat artık kamp kurmaya izin verilmemektedir. Koy, ismini Lübnan’dan gelen İstanbullu Ermeni bir aileye gelin gelen Marta Arat’tan aldığı söylenmektedir.

Bu makalemizde de İstanbul’un güzide bir adası olan Burgazada’yı kaleme aldık. Adanın gezilecek bölgelerini ve yüzebileceğiniz bazı lokasyonlarını kısa kısa bilgiler ile vermeye özen gösterdik. Sizlerde daha rahat bir ulaşım için araba kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.