İmmobilizer Nedir? Ne İşe Yarar?

İmmobilizer Nedir? Ne İşe Yarar?

AnasayfaBlogGüncel Bilgilerİmmobilizer Nedir? Ne İşe Yarar?
Güncel Bilgiler
21 Kas 2022 11:40

Otomobil dünyasında pek çok elektronik sistem bulunmaktadır. Hayatımızı ulaşım anlamında kolaylaştıran otomobilleri günümüzde her yerden kiralama dahi yapabiliyoruz. Bu hususta İstanbul’da araç kiralama yaparak dahi pek çok yere kolayca ulaşabiliriz. İstanbul gibi büyük bir şehirde otomobil kullanmak, ulaşım açısından çok büyük rahatlık olacaktır.

Otomobillerde bulunan pek çok elektronik sistem var. Bu elektronik sistemlerden bir tanesi de immobilizer sistemidir. İmmobilizer sistemi sayesinde hırsızlar kolayca hırsızlık yapamaz hale gelmişlerdir. Kabaca immobilizer elektronik güvenlik sistemidir. Çalışma sistemi ise anahtarının içerisinde yer alan çip, otomobilin içerisinde bulunan motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilerek aracın çalıştırılması sağlanmaktadır. 

İmmolizer Nedir ve Nasıl Çalışır?

Immobilizer sistemi, 1944 senesinde Frank Marugg tarafından icat edilmiştir. Frank Marugg tarafından icat edilmeden önce bütün otomobiller benzer anahtarlar ile çalıştırılmaktaydı. Bu durum araba hırsızlıklarını artırmıştı. Marugg tarafından bulunan immobilizer sistemi sayesinde günümüzde dahi araba hırsızlıklarınanın önüne geçilmektedir. Günümüzde dahi immobilizer sistemi tüm otomobil üreticileri tarafından araba hırsızlığını önlemek amacıyla kullanılıyor. Halk arasında çipli otomobil anahtarı sistemi olarak da anılmaktadır. Immobilizer devrede iken otomobilin yakıt ve ateşleme sistemi çalışmaz. 

Immobilizer sistemine teknik olarak baktığımızda ise 4 farklı öğeden oluştuğunu görmekteyiz. Söz konusu dört öğe Kontak bileziği olarak adlandırılan anten, kısa ECU denilen elektronik kontrol ünitesi, transponder ve immobilizer kutusudur. İmmobilizer anahtar, kontağa sokulduğu an, anahtar içerisinde yer alan çip anten aracılığı ile enerji alıp aktif hale gelir ve kutu ile bağlantı kurar. Bu süreçte kutu, transponder aracılığı ile aldığı bilgi ile yeni bir kod oluşturur ve kendi kodunu ECU’ya iletir. ECU kodu doğrularsa ateşleme ve yakıt sistemi çalışmaya başlar, doğrulama gerçekleşmezse ateşleme gerçekleşmez. Anlattığımız işlemlerin hepsi oldukça hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

İmmobilizer Ne İşe Yarar?

Immobilizer, sistemi otomobil hırsızlığının önüne geçmesi sebebiyle oldukça fazla kullanılmaktadır. Günümüzde trafikte bulunan her otomobilde bulunmaktadır. Hatta hırsızlığın önüne geçmek için bu sistemin bulduğu araçların ön camında küçük bir ışık yanıp söner. Bu ışığın verdiği sinyal sayesinde dışarıdaki kişiler, arabada immobilizer sistemi olduğunu bilebiliyor. Bu doğrultuda hırsızlar otomobilinizi hedef dahi almazlar. Çünkü otomobili çalmaya çalıştıklarında düz kontak yapamayacaklarını bilirler. Fakat siz yine de dikkatli olmalısınız çünkü hedef sadece otomobiliniz değil, otomobilin içerisindeki eşyalarınız olabilir.

İmmobilizer Arızası Olursa Ne Yapmalıyız?

Hırsızlık gibi güvenlik endişeleri en çok kiralık araçlarda insanın aklına gelir. Çünkü kiralanan aracın geçmişini bilemeyiz. Örneğin yorgun argın bir talilin ardından İstanbul Yeni Havalimanı’nda araç kiralama yaptınız. Eğer güvenlik endişeniz varsa kiraladığınız şirkete araçta immobilizer sistemi olup olmadığını sorabilirsiniz. Peki bu sistem bulunuyor fakat arızalı ise ne yapmalıyız? Fakat immobilizer arızası nadir karşılaşılan bir durumdur ama bazı sürücülerin başına geldiği de doğrudur. Teknik olarak bakıldığında çoğu immobilizer arızası çip kaynaklıdır. Çip arızasını ise aracın ön camdaki kırmızı ledin çok hızlı bir şekilde yanıp sönmesinden anlayabilirsiniz. Yeni nesil araçlarda ise immobilizer arızası oluşması halinde sinyal veren bir ekran ışığı mevcuttur. Bu tür bir arıza ile karşılaşırsanız otomobilinizi yedek anahtarınız ile çalıştırmayı deneyin. Otomobiliniz yedek anahtar ile çalıştırdıysanız en yakın ustaya giderek tamirini yaptırmalısınız. Sizlerde yolda kaldıysanız veya bir otomobile ihtiyacınız varsa Elitcar’ın yenilikçi web sitesi ile istediğiniz otomobili istediğiniz tarihte kiralayabilirsiniz. Üstelik Türkiye’nin pek çok yerinde şubemiz bulunmaktadır.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.