İlk Kez Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

İlk Kez Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

AnasayfaBlogGüncel Bilgilerİlk Kez Kamp Yapacaklara Tavsiyeler
Güncel Bilgiler
Gezi
23 Haz 2022 12:55

Aslında bilmelisiniz ki doğanın içerisinde olmak kampın sonucudur ve bu sonuca ulaşmak için oldukça çaba harcar ve organizasyon yapmak zorunda kalırsınız. 

Çoğu insanın etrafında kamp ile ilgili deneyimli bir arkadaşı bulunmuyor. Bu yüzden insanlar genellikle bu konuları internetten araştırma yaparak ve deneyimleyerek öğreniyor. Öncelikle İstanbul’daysanız, İstanbul’da araç kiralama yaparak kamp alanlarına çok daha rahat bir biçimde ulaşabilirsiniz. İlk sefer için otobüs gibi taşıtlar ile gitmemeniz daha iyi olacaktır. Hele bir de tek başınıza gidiyorsanız. En iyisi bir özel araç veya bir araç kiralama yapmak olacaktır. Öyleyse lafı daha fazla uzatmadan, hemen ilk kez kamp yapacak insanlara vereceğimiz tavsiyelere geçelim.

Alışveriş listesi yap.

İyi bir alışveriş listesi daima işine yarar. En yakın bakkalın kilometrelerce uzakta olacağı bir yere gidiyorsanız bir şey unutmak istemezsiniz. Özellikle gerekli olan her şeyi yazmalısınız. Bu listeyi alışverişinizi tamamladıktan sonra atmayın. En son evden çıkarken tekrar listeyi gözden geçirip, bir şey unutup unutmadığınızı kontrol etmenizde fayda var. Bu listeye çadır, mat, yiyecek, kampta kullanacağınız bıçak gibi malzemeler olabilir. Unutmamalısınız ki, kamp alanına götürmeyi unuttuğun her şey hayati bir önem taşıyabilir.

Hava durumunu sürekli kontrol et.

Hava durumu oldukça önem arz eden bir konudur. Yaşadığınız ilde farklı bir ilçeye gidiyorsanız bile hava değişkenlik gösterebilir. Birde il dışına bir yere kampa gidiyorsanız bu biraz daha riskli bir durum olabilir. Fakat en iyisi gideceğiniz ilçenin hava durumuna bakmanız daha doğru olur. Çünkü ilçe ilçe hava durumu değişebilir. Hava durumuna bakmaya kamp gününe beş gün kala bakmaya başlayın. Son iki gün kala ilçenin hava durumuna göre kıyafetlerinizi planlayın. Son gün evden çıkmadan önce son kez kontrol edin ve hava durumuna göre kıyafetlerinizi çantanıza yerleştirin.  

Yanına fazladan yiyecek aldığına emin ol.

Fazla yiyecek göz çıkartmaz. Ayrıca yiyecekler hayati öneme sahip ve fazla yer kaplamazlar. Yanınıza daima fazladan yiyecek alın. Çünkü ilk kez kampa gidenler evdeki kadar acıkacaklarını sanarlar fakat temiz hava ve efor sarf edeceğiniz için normalden bir tık daha fazla acıkabilirsiniz. Birde ilk kez gidiyorsanız yol sizi tahmin ettiğinizden daha fazla yorabilir. 

Çadır seçimine önem ver.

En çok dikkat etmeniz gereken konu çadırdır. Bu konuda hiç ekonomik olmayın ve basite kaçmayın. İçerisinde gece ve gündüz sizi yağmurdan ve çevreden koruyan bir yapı olacağı için basite kaçmamanız daha iyi olacaktır. Kamp özelliklerinize göre seçebilirsiniz. İçerisinde kaç kişi uyuyacaksınız veya yanınızdaki çantanın büyüklüğü gibi konular çadır seçiminizi etkileyecektir. Birde çadırın rengi genel olarak doğadaki renklere uyum sağlayan bir renk olmasına özen gösterin. Çünkü bir hayvan ile karşı karşıya gelirseniz, sizi bir kaya gibi birşey sansın ve zarar vermesin. Ayrıca çadırın havalandırmasının olduğundan da emin olun çünkü çoğu çadırın havalandırması bulunmuyor. Son olarak birde satın alırken toplam ağırlığına bakmalısınız çünkü sürekli çantanızda taşıyacağınız için gitgide daha ağır gelecektir.

Uyku tulumu veya mat geceleri rahat etmen için önemlidir.

Gündüzleri yorulacağınız için geceleri iyi dinlenmek şarttır. Kamp alanında konforunuzdan ödün vermeyin. Bir mat veya uyku tulumu sizi geceleri rahat ettirecektir. Geceleri yaz geceleri dahi soğuk olur, bu yüzden yanınızda uzun kollu bir şeyler getirmeniz de iyi olur. Üşüyerek bir gece geçirmeyi kimse istemez. 

Çadırını kuracağın alanı iyi seç.

Aslında izcilere öğretilen ilk kural budur. Alanını iyi seç derler. Çünkü çadırını kurman için düz bir zemine ihtiyacın olacaktır. Ayrıca akarsu, nehir gibi yerlere yakın yerlere çadırını kurma çünkü bütün hayvanlar su ihtiyacını gidermek için buraya gelirler. Doğa onların evi olduğu için onları rahatsız etmek istemeyiz. Kimse çadırının yanında bir ayı su içerken uyumak istemez. Çadıra yakın bir yerde bir ağaç bulunmasına özen gösterin. Çünkü yiyeceklerinizi ağaca asmanız daha doğru olacaktır. Çünkü koku etraftaki hayvanları çeker. Hayvanlar çadırınıza geleceğine ağaca gelmeleri daha iyi olur. Ateş yakacaksanız eğer yakınlarda bir ocak yani daha önceden ateşin yandığı bir yer arayın. Muhtemelen sizden önceki birisi en iyi yeri seçmiş olacaktır. Ayrıca ateş yakılan bir alandaki toprağın 50 yıl boyunca bir verim veremediği gerçeğini aklınızdan çıkarmamak, bu alanı seçerken iyi olacaktır.

Arabanın kontrollerini yaptır.

Aslında en az çadır seçimi kadar önemli bir husus arabanın kontrollerini yaptırmaktır. Eğer bir araç ile gidecekseniz, en yakın yerleşim yerinin çok uzaklarda olduğu bir bölgeye gideceğinizi unutmamalısınız. Arabanız çalışmazsa kilometrelerce yol yürümek zorunda kalabilirsiniz. Bunların yanı sıra araç kiralama da yapabilirsiniz. Özellikle İzmir’de bulunanlar için İzmir’de araç kiralama yaparak çok güzel koylara kamp atabilirsiniz. İzmir’de ulaşımın biraz daha farklı olduğunu düşünürsek, bu tarz yerlere giderken, araç kiralama en mantıklı çözüm olabilir. Araç ile ilgili bakımları, kiralama yaptığınız şirkete sorup öğrenebilirsiniz. Bakımlar kiralayan şirket tarafından düzenli olarak yapılır fakat siz yine de sorup içinizi ferahlatabilirsiniz. Ayrıca yolda kalsanız dahi, kiralama yaptığınız şirketi arayarak çekici isteyebilirsiniz.

Yolunu kaybetme ihtimaline karşı tedbirli ol.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki herkes yolunu kaybedebilir. Bu yüzden eğer telefondan navigasyon ile gidiyorsanız yanınıza mutlaka powerbank tarzı eşyalar bulundurun. Çünkü harita uygulamaları telefonunuzun şarjını çok kısa sürede bitirir. Eğer biliyorsanız harita ve pusula da kullanabilirsiniz. Fazla yiyecek almanızda aslında böyle bir şey başınıza gelirse işe yarayacaktır.

Bilmediğin bitkilerden uzak dur.

Doğada pek çok mantar ve bitki bulunuyor. Özellikle mantar ile zehirlenme vakaları oldukça yüksektir. Bilmediğiniz bitkilere ve mantarları bırakın yemeği dokunmasanız daha iyi olacaktır.

Ateşini söndür ve çöplerini topla.

Kampçılığın değişmez ve görünmez kurallarından bir tanesi de, ateşini emniyetli bir şekilde söndürmen ve çöplerini toplamandır. Hatta mümkünse etraftaki çöpleri de toplamandır. Eğer bir bölgeye gidip kamp yaptıysan muhtemelen kamp yapmayı sevmişsin demektir. Tekrar geldiğinde daha temiz bulmak için çöplerini toplaman önemli. Ayrıca ateşi yüzeysel olarak söndürmen yetmez. Eğer mümkünse üzerine su dökmelisin. Çünkü ateş toprağın içerisinde yanmaya devam eder. Bu yanan ateş zamanla ağaçların köklerine ulaşır ve ağacı içten içe yakar. Bu yüzden ateş yakarken, ateşi topraktan uzak tutan aparatlarda kullanabilirsiniz. 

Her ne kadar ilk kez kamp yapacaklara tavsiyeler verdiysekte aslında herkesin uyması gereken kurallarıda dile getirmiş olduk. Kamp yapmayı seviyorsanız zaten doğaya saygı duyan bir bireysinizdir. Şimdiden keyifli kamplar diliyoruz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.