İlk Kez Gelenler İçin İstanbul Ulaşım Rehberi

İlk Kez Gelenler İçin İstanbul Ulaşım Rehberi

AnasayfaBlogGüncel Bilgilerİlk Kez Gelenler İçin İstanbul Ulaşım Rehberi
Güncel Bilgiler
Etkinlik
Gezi
05 May 2022 09:25

Daha rahat gezmek adına İstanbul araç kiralama yaparak gezebilirsiniz. İstanbul gerçekten tarih dolu bir kent, keza 2010 yılında Avrupa’nın Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. Öyle ki İstanbul her geçen yıl nüfusu artan bir metropoldür. 

Bu şehri araç kiralayarak gezebilirsiniz veya İstanbulkart alarak gezebilirsiniz. Fakat daha rahat gezmek adına biz araç kiralamanızı önermekteyiz. Keza birkaç günde pek çok yer gezeceğiniz için hemen hemen aynı fiyata denk gelecektir. Müze gezmek isteyen okurlar için ayrı, İstanbul’un güzide semtlerini gezmek isteyenler için ayrı başlıklar altında ele alacağız. Haydi gelin İstanbul’da nereler gezilir, bunları öğrenelim.

İstanbul’da Görülmesi Gereken Müzeler

İstanbul’un neredeyse her yerinde gezmek için bir müze bulunmaktadır. Bunda ülkemizin tarihi zenginliği önemli rol oynamaktadır. Güzel İstanbul’umuzu sadece turistler değil, yaşayan insanlar ve ülkemizin nice şehirlerinde yaşayan insanlar da rahatca gezsin diye bu makaleyi kaleme alıyoruz.

Ayasofya Müzesi

Hem hristiyan aleminde hemde müslüman aleminde büyük önem arz eden bu yapı, Dünya mimarlık tarihinin başarılı örneklerinden birisidir. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul fethedildiğinde camiye çevriliyor. Bu camii tam 482 yıl hizmet ediyor. Daha sonrasında ise Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün isteği üzerine müzeye çevriliyor. Günümüzde ise sadece cuma namazı vakti ibadete açıldığı oluyor. Onun dışında müze kartlar ile giriş yapabilirsiniz.

Galata Kulesi

İstanbul’un sembollerinden sayılabilecek bir yer olan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507-508 yılında inşa edilmiştir. İstanbul’un romantik yapılarından birisidir. İnanışa göre Galata Kulesi’ne kiminle çıkarsan onunla evlenirsin derler. Bu yüzden bazı insanlar bu kuleye çıkmak için doğru kişinin hayatına girmesini beklerler. Bunun gibi pek çok hikayesi bulunmakta olan Galata Kulesine müze kart ile girebilirsiniz. Kule 69,90 metre yüksekliğinde ve hapishane,sığınak, yangın ihbarı ve rasathane olarak İstanbul sakinlerine hizmet etmiştir. 

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul’da bulunan eski müzelerinden birisidir. Yerli veya yabancı her turistin mutlaka görmesi gereken müzelerinden birisi olan Arkeoloji Müzesi 1869 yılında Müze-i Hümayun adı ile kurulmuştur. Müze içerisinde adında anlaşılacağı üzere arkeoloji sırasında bulunmuş pek çok eser sergilenmektedir. En ünlü eser ise İskender Lahdi’dir.

Sultanahmet Camii

İstanbul’un sembollerinden olan bir cami Sultanahmet Camii’dir. Camii, Sultan I. Ahmet tarafından 1609-1616 yılları arasında yaptırılmıştır. Mimari Sedefkar Mehmed Ağa’dır. Yabancılar arasında Blue Mosque olarak bilinir. Bunun sebebi ise camiinin içerisindeki genel hatlar yeşil, beyaz ve ağırlıklı olarak mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği içindir.

Topkapı Sarayı

İstanbul ve saray denince hepimizin aklına gelen Topkapı Sarayı, Osmanlı zamanında devletin yönetildiği yerdi. İçerisinde çoğu kutsal emaneti, haremleri, devlet meselelerinin görüşüldüğü divanları göreceksiniz. Fakat burada bulunan Kaşıkçı Elması’nı görmeyi ihmal etmeyin. Çünkü bu elmas dönemin en büyük elmaslarından biriydi. Elmas, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hürrem Sultan’a hediye verilmiştir. 

Dolmabahçe Sarayı

Sultan Abdülmecit tarafından 1843-1856 yılları arasından yaptırılan Dolmabahçe sarayı, boğazın incisi gibi parlamaktadır. Boğazın neresinden bakarsanız bakın saray dikkatleri üzerine çekmektedir. Mimarisi dönemin batı mimarisinden etkilenerek Barok stilde yapılmıştır. Saray 1856 yılından 1924 yılına kadar tam 6 padişaha ev sahipliği yapıyor. Akabinde Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’te 1927 ile 1938 yılları arasında bu sarayı kullanmış ve burada son nefesini vermiştir.

Gezebileceğiniz diğer müzeler ise Beşiktaş’daki İstanbul Deniz Müzesidir. Denizcilik alanında Türkiye’nin en büyük müzelerindendir. Onun dışında Yerebatan Sarnıcı’nı mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Sarnıç saray ve çevresine su taşınmasını sağlayan bir araçtı. 100.000 ton su kapasitesi olduğu söylenmektedir. Son olarak Anadolu Yakası’nın incilerinden Anadolu Hisarı’nı görmenizi tavsiye ediyoruz. Hisarın yanında bulanan Göksü Deresi ile manzara oldukça hoş görünmektedir. Hisara yakın olan Otağtepe’yi de ziyaret etmeyi unutmayın.

İstanbul’a Geldiğinizde Bu Semtleri Mutlaka Ziyaret Edin

Bazı semtler vardır, içerisinde yaşayan insanların, veya yaşamış olan toplumun karakterine bürünmüştür. İşte bu semtlere İstanbul Yeni Havalimanı araç kiralama yaparak çok rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilir ve gezebilirsiniz. Anlatacağımız semtler öyle enfes öyle kendine özgü ki, her birinin kendine ait bir ruhu var. Haydi gelin biraz da gezmek isteyenler için bu semtleri anlatalım.

Taksim

Taksim belkide İstanbul’un en çok bilinen semti olabilir. Buradaki ünlü İstiklal Caddesi’nde yürümenizi öneriyoruz. Yürürken Galatasaray Lisesi, Çiçek Pasajı, Çukurcuma gibi duraklarda durup biraz soluklanıp etrafı seyredebilirsiniz. İçerisinde bulundurduğu her türden insanda caddeye ayrı bir renk katmaktadır.

Kadıköy

Anadolu Yakası’nın incisi sayılabilecek olan Kadıköy, semt olarak içerisinde yaşayan toplumun karakterine bürünmüş bir semttir. Barış Manço’nun da burada yaşadığı Kadıköy’de gezerken, Haydarpaşa Garı, Boğa Heykeli, Süreyya Opera Binası, Yoğurtçu Parkı ve Bahariye Caddesi’ne mutlaka uğrayın. En sonda Moda Sahili gezerek, deniz havası alın. Ardından vapura atlayarak Ortaköy semtine geçelim.

Ortaköy

Ortaköy’de yine İstanbul’un sembollerinden olan bir semttir. Çünkü içerisinde Ortaköy Camii’ni barındırır. Bu camii de yine boğazın incisi niteliğinde, boğazı gören herhangi bir noktadan baktığınızda parlamaktadır. Ayrıca bu semtin kumpiri bir meşhurdur. Bu kadar fazla gezeceğiniz için acıkacaksınızdır da, bu yüzden buraya geldiğinizde kumpir yemeyi unutmayın.

Bunlara ek olarak gezebileceğiniz diğer semtleri topluca ele aldığımızda, Eminönü’ne gittiğinizde balık ekmek yiyebilir, Galata Köprüsü’ndeki balıkçıların fotoğrafını çekebilirsiniz. Vapurla Beşiktaş semtine geçip midye tava veya kokareç yiyebilirsiniz. Akabinde Kapalı Çarşı’ya geçip, tarihi koklayabilir ve gümüş satın alabilirsiniz. Son olarak Üsküdar’a gidip Kız Kulesi’ne nazır fotoğraf çektirebilirsiniz. Ayrıca Üsküdar’ın simitleri bir başka olur, burada bir simit yemeyi ihmal etmeyin.

Bu makalemizde de İstanbul’a ilk kez gelecek olan misafirlerimiz için rehber niteliğinde bir makale kaleme aldık.Umarım İstanbul’u ziyaret edecek pek çok insan bu makaleden faydalanabilir. Keyifli sürüşler diliyoruz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.