Hatchback ve Sedan Nedir? Arasındaki Farklar Neler

Hatchback ve Sedan Nedir? Arasındaki Farklar Neler

AnasayfaBlogDuyuruHatchback ve Sedan Nedir? Arasındaki Farklar Neler
Duyuru
07 Nis 2022 10:20

Kasa tiplerine baktığımızda günümüzde pek çok otomobil kasa tipi bulunmaktadır. Yine bu kasa tasarımları insanların genel ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir.

Günümüze kadar tasarlanmış otomobil kasa tiplerine bakacak olursak; sedan, coupe, spor, station, vagon, hatchback, minivan, pikap diye ayrım yapabiliriz. Bu durum araç kiralama esnasında bazen kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Örneğin Antalya’da araç kiralama yaptığınızda kiraladığınız aracın hem sedan hem de hatchback modeli varsa, kasa seçiminizi de belirtmelisiniz. Bu konu daha çok telefonla kiralama yapan sürücülerde kafa karışıklığı yaratmaktadır. Fakat genel olarak kiralamayı yapan görevli araç ile ilgili sizlere bilgi vermektedir.

Ayrıca kasa tipleri günümüzde araçların sınıfını ayırt etmek için de kullanılmaktadır. Bir aracı tanımlamanın en kolay yolu aracın modeli olduğu düşünülse de kasa farklılıkları yüzünden bu yol biraz kafa karışıklığı yaratmaktadır. Bu sebeple araçları tanımlamanın en kolay yolu kasa tipine bakmaktır.

Hatchback Kasa Nedir?

Günümüzde kasa tiplerine göre araçlar incelendiğinde trafikte en yaygın karşılaşılan kasa tiplerinden birisidir. Hatchback, otomobillerin arka kısmı kısa, küt tasarıma sahip arabaları tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu araçlarda genel olarak yolcu kapasitesi dört veya daha fazla olabilir. Bu kasaya sahip otomobiller kapı sayılarına göre ayrılmaktadırlar. 

Bir araç satın alırken veya araç kiralarken de oldukça karşılaştığımız terimlerden birisi hatchback 3 kapı, hacthback 5 kapı olmaktadır. Bu terimleri biraz açacak olursak eğer hatchback 3 kapının bir şoför kapısı, bir yolcu kapısı bir de bagaj kapısına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde hatchback 5 kapı deyince ise söz konusu aracın bir şoför kapısı, 3 adet yolcu kapısı ve bir adette bagaj kapısının olduğu anlatılmaktadır.

İlk hatchback otomobiller 1983 yılında ilk kez piyasaya çıkmıştır ve sürücüler tarafından da çok sevilmişlerdir. Resmi tarafa bakacak olursak karayolları ruhsatlandırma işlemlerinde bu araçlar AB Hatchback olarak ifade edilir yani AB harflendirmesi ile tanımlanır.

Hatchback otomobillerin sedan kasa otomobillerden farklı olarak bagaj kapağı aracın üst kısmına doğru açılır. Bagaj kapısı açılmadan arka camından bakarak bagajı görmeyi mümkündür. Ayrıca bagaj şiltesini kaldırırsanız arka koltuklardan bagaj içerisindeki ihtiyaçlarınıza ulaşabilirsiniz.

Sedan Kasa Nedir?

Sedan kasa deyince hepimizin aklına gelen dört kapılı geniş bagajlı, geniş bagajlı binek otomobiller gelmektedir. Fakat son yıllarda sedan kasa otomobiller farklı gövde tasarımlarıyla ön plana çıkmaktadırlar. Her ne kadar farklı gövde tasarımları olsada hepsinin ortak özelliği üç bölmeli tasarıma sahip olmalarıdır. 

Sedan kasa otomobillerde tıpkı hatchback kasa otomobiller gibi 3 kapılı ya da 5 kapılı olabilirler. Fakat bu otomobillerin en büyük özelliği arka koltuğa üç kişinin çok rahat bir şekilde oturup seyahat edebiliyor olmasıdır. Sedan kasa otomobiller dört kapısı ve klasik bir bagaj tasarımı olan araçlardır. Özellikle uzun yol yapacak sürücüler için bagaj önemlidir. Örneğin Antalya’ya hava yolu ile gittiğinizde Side’de araç kiralama yaptınız. Fakat yanınızdaki bavullar araca sığmadı. Bu durumda bir kaç kere daha denersiniz ve sığdırmaya çalışırsınız. Bu tamamen zaman kaybıdır ve tatillerde zaman önemlidir. Bu yüzden geniş bagaj tasarımı önemlidir. Sedan kasa otomobillerde klasik bagaj tasarımı; arka koltuk ve arka camın altındaki sabit kaplama ile bagajın ayrı bir alana sahip olduğu tasarımdır. 

Hatchback kasa otomobiller ile farkları yakıt tasarrufu gibi görünsede, aslında yakıt cimrisi hatchback otomobiller de vardır. Bagaj iç hacmi hatchback kasa otomobillere göre biraz daralır diyebiliriz. Çünkü bagaj kapağı menteşeleri bagajın içerisinde bulunduğu için iç hacmi daraltır. Fakata hatchback kasa otomobillerde böyle bir durum söz konusu değildir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.