Hangisi Daha Avantajlı: Dizel mi, Benzinli mi?

Hangisi Daha Avantajlı: Dizel mi, Benzinli mi?

AnasayfaBlogDuyuruHangisi Daha Avantajlı: Dizel mi, Benzinli mi?
Duyuru
Güncel Bilgiler
04 Eyl 2022 14:05

Şahsi arabası olmayanlar veya İzmir’e tatile gidenler İzmir’de araç kiralama yaparak ulaşım ihtiyaçlarını giderebilirler. Öte yandan şahsi bir otomobil sahibi olmak isteyenler, ilk önce arabanın ne tür yakıt kullandığına bakmaktadır. Yakıt fiyatlarının da artmasıyla birlikte tüketiciler fosil yakıtlı araçlardan uzaklaşmaya başladılar. Fakat genel inanışa göre dizel araçların daha az yaktığına inanılır çünkü dizel, yanıcılığı benzine göre oldukça düşük bir yakıttır. Aradaki farkı daha iyi anlamak için her iki motorun çalışma prensiplerine bakmak gerekir.

Dizel Motor Nasıl Çalışır ve Avantajları Nelerdir?

Tanım olarak dizel yakıt kullanan içten yanmalı motora dizel motor denir. Benzinli motora göre daha gürültülü çalışır. Bir diğer önemli farkı ise ateşleme sistemidir. Dizel motorda, motor içerisine hava alınır ve sıkıştırılır. Sıkışan yüksek sıcaklıktaki havanın üzerine dizel yakıt püskürtülür. Püskürtme esnasında önce yakıt yanar ve ardından hareket sağlanır. Bu çalışma prensibinden ötürü benzinli araçlarda bulunan buji, dizel araçlarda bulunmaz. Ayrıca dizel araçlar, benzinli araçlara göre havayı daha fazla kirletirler.

Avantajları;

 

  • Benzinli araçlara göre motoru %20 daha verimli çalışır. 
  • Güçlü torka sahiptir.
  • Maddi olarak zaman içerisinde daha az değer kaybeder.

 

Benzinli Motor Nasıl Çalışır ve Avantajları Nelerdir?

Bulunan ilk motorlarda benzinli yakıt kullanmaktadır. Tanım olarak benzin kullanan içten yanmalı motorlardır. Motorun çalışma prensibine kısaca değinecek olursak, motorun yanma odasına giren hava ve yakıtın homojen bir şekilde yanmasıdır. Fakat bu yanma işlemi sırasında motor pek çok işlem gerçekleştirir. Sırasıyla hava filtresinden hava emer, ardından emilen hava benzin pompası ile birlikte motorun yanma odasına gönderilir. İdeal oranda karışmış olan hava ve yakıt karışımı emme supaplarından benzin odasına girer ve ardından pistonun yukarı hareket ile karışım sıkıştırılır. Motorun bujilerinde ateşlenen kıvılcımlar ile birlikte patlama gerçekleştirilir ve piston aşağıya doğru hareket eder. Bu sayede krank mili hareket eder ve patmadan oluşan gazlar egzoz supaplarından dışarıya atılır. Bu işlem her seferinde tekrar eder. 

Avantajları

 

  • Sonradan LPG uygulaması yaptırılarak daha az yakıt tüketimi sağlanabilir.
  • Bakım maliyetleri daha ekonomiktir.
  • Dizel motorlara göre çevreyi daha az kirletir.
  • Daha sessiz çalışır.
  • Hızlı yandığı için kısa sürede hız artışı sağlar.

 

Hibrit Motor Nasıl Çalışır?

Hibrit motorlar dizel veya benzinli motorlar ile birlikte çalışan elektrik motorlarıdır. Aslında arabada iki motor var denebilir. Fakat elektrikli motor ihtiyaç duyduğu yakıtı tekerleklerin dönme hareketi ile kazanmaktadır. Tekerlekler döndükçe aracın bataryaları elektrik enerjisi ile dolmaktadır. Bir süre sonra elektrikli motora geçiş yaptığınızda ise tek depo yakıt ile gidebileceğinizden çok daha uzun mesafe gidebilirsiniz. Tamamen yakıt tüketimi sarfiyatını azaltmak ve gücü daha verimli kullanmak amacıyla tasarlanıp üretilmiş motorlardır.

Elektrikli Arabalar Daha Avantajlı mı?

Günümüzde pek çok otomobil üreticisi içten yanmalı motorların üretiminin sona ereceği tarihi kamuoyu ile paylaşmışlardır. Bu sebepten ötürü hemen hemen her ülke hem iklim krizini çözmek hemde çevreye daha saygılı araçların toplum arasında kullanımını artırmak için teşvikler sağlamaktadır. Ülkemizde ise elektrikli araçların kullanımı her geçen gün artıyor ve kullanıcılar oldukça memnun. Örneğin Adnan Menderes Havalimani’nda araç kiralama yaptığınızda bir dizel motora sahip aracın gidebildiği mesafe ortalama 1.000 kilometre ise elektrikli araçlarda %100 şarj ile hemen hemen aynı mesafeyi kat edebiliyorlar. Üreticiler elektrikli araçların bataryalarının çok çabuk dolmadığının farkındalar. Bu kullanıcı deneyimini düşüren özelliği kaldırmak için her geçen gün araştırmalar yapılmaktadır. Yeni bir pil türü üzerinde de çalışmalar sürüyor. Bu çalışmalar ışığında yakın bir zamanda otomobil deneyimimiz bambaşka bir boyuta ulaşabilir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.