Güvenilir Araç Kiralama'da Nelere Dikkat Edilmeli?

Güvenilir Araç Kiralama'da Nelere Dikkat Edilmeli?

AnasayfaBlogDuyuruGüvenilir Araç Kiralama'da Nelere Dikkat Edilmeli?
Duyuru
Güncel Bilgiler
11 Oca 2022 15:10

Günümüzde araç kiralama sektörü hızla büyüyen ve gelişen bir hâl aldı. Yıllık kiralama, günlük araç kiralama, kurumsal araç kiralama ve dönemsel araç kiralama gibi seçenekler ile ihtiyaca uygun olarak her model ve marka aracı bulmanız mümkündür. Araç kiralama, kalite, uygun fiyat ve hizmet seçeneklerinden daha önemlisi güvenlik konusunda sorunsuz olması gereken bir işlemdir. Örneğin büyük bir şehir olan İstanbul’da araç kiralama yaparken size eşlik edecek olan görevli ile birlikte aracın etrafını dolaşarak ve içine girerek inceleyip kontrata not alın. Araçların ve firmanın güvenliği için türlü koşullar ve kurallar belirleyen şirketler kadar, müşterinin maddi ve manevi güvenliği de ön planda tutulmalıdır. Bu sektörde faaliyet gösteren küçük, orta ölçekli ve büyük firmaların sayısı arttıkça ve maalesef kiralama şirketi adı altında, yasal ve etik olmayan işlemler uygulandığı duyuldukça, firma seçimini yapmak da bir hayli güç olmaktadır. Araba kiralamak isteyen müşteriler, firma araştırması yaparken, fiyat karşılaştırması aşamasında, firmaların hizmet kalitelerini, araçların yeni ve kusursuz oluşunu, bakım, sigorta ve kasko hususlarına özen gösterilip gösterilmediğini ve kiralama işleminde istenilen belgelerin yasal oluşunu da kontrol etmeleri, kendi güvenlikleri açısından oldukça önemlidir. Güvenilir araç kiralamak için nelere dikkat edilmesi gerektiği sorusunu da şu şekilde cevaplamak mümkündür.

Fiyat karşılaştırması yaparken, sektör ortalamasının altında ya da aksine çok üstünde olan firmaların, bu fiyatları hangi sebeple belirlediği konusunu sorgulamak önemlidir. Araç kiralama işlemi firma için olduğu kadar müşteri için de yanlış seçim sonucu oldukça riskli olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için mutlaka kurumsal firmaların tercih edilmesi gerekir. Şirketlerin çalıştırmakta olduğu araç sayısı, kaç yıldır bu sektörde oldukları, faal durumda bir ofislerinin olup olmadığı, araç kiralama ruhsatına sahip olup olmadıkları gibi bilgiler size güvenilirlikleri konusunda bilgi verebilmektedir.  Gerekli gördüğünüz durumlarda firmaların resmî belgelerini kendilerinden beyan etmelerini isteyebilirsiniz.

Araç kiralamak istediğiniz ve fiyat konusunda anlaştığınız firmanın, kiralama şartlarını mutlaka öğrenmeli ve mümkünse bunu yazılı olarak size iletmelerini istemeli, koşulların iki tarafı da yeterince koruduğundan emin olmalısınız. Teminat olarak, kredi kartı talebi, nakit depozito talebi ya da senet karşılığı araç kiralama gibi kurallarının olup olmadığını netleştirmeli ve sizi sözleşme sonrası riske atabilecek durumlardan kaçınmalısınız. Kredi kartınızın tüm bilgilerine ulaşmak istemeleri ya da boş senet imzalatmak istemeleri gibi, yasal olmayan talepler, firmanın güvenilirliği konusunda şüpheye neden olmaktadır. Kiralama bedeli dışında, hakları olmayan ve sizlere daha önce bilgi verilip onay alınmayan ödemeler yapılmasını talep etmeleri, sizi maddi ve manevi açıdan büyük sıkıntıya düşürebilir. Bu durumlardan kaçınmak için, kiralama şartlarını mutlaka incelemeli ve emin olmalısınız. Kredi kartsız kiralama yapmak istediğinizde, güvence için size imzalatmak istedikleri belgelere çok dikkat etmeli ve mümkünse kiralama sözleşmesini önceden görmeli ve okumalısınız. Kiralama kontratları iki tarafı da koruyan şartların tümüyle yazılı olduğu, firma logolu belgelerden oluşmalıdır. Örneğin İzmir’de araç kiralama yaparken kontratı incelemeli, kafanıza takılan soruları size eşlik eden görevliye sormaktan çekinmemelisiniz. Bu belgenin bir nüshasını muhakkak talep etmeli ve kiralama boyunca ve sonrasında saklamalısınız.
Araçların bakımının zamanında yapılmış olması, aracın tadilat gereken, motor, elektrik ve genel yapı aksamlarında sorun olmaması, yolculuk güvenliği adına hayati önem taşımaktadır. Yüksek kilometreli ve düşük modelli araçların, kiralama sektöründe fazla yıpranmış olacağı düşünülürse, filolarında daha yeni araçlar bulunduran şirketleri seçmek güvenilir olacaktır. Araç için rezervasyon oluşturmadan önce mutlaka arabanın yaşı, bakımlarının nerede yapıldığı ve kilometre durumunu sorgulamalısınız. Arabaların, temizliği de oldukça önemlidir. Araştırmalarınızı yaparken, araç temizliğine verdikleri önemi de kontrol etmenizi şiddetle öneririz.

Kurumsal firmalar, müşterilerin rahat ve hızlı bir şekilde hizmet almaları için, internet hizmetleri ve müşteri hizmetlerine büyük önem vermektedir. Kiralama yapacağınız firmanın size açılan ilk kapısı olan web sitesi ve çağrı merkezi hizmetine dikkat etmenizi önermekteyiz. Böylece işlerine verdikleri önemi görebilirsiniz. Müşteri hizmetlerinin, sorduğunuz sorulara doğru ve kaçamaksız net yanıtlar vermesi, güvenilirliği açısından oldukça önemlidir.
Vergi levhası, faaliyet belgesi, araç kiralama ruhsatı olmayan, kendi araçları ya da başka yerden kiraladıkları araçları, uygun fiyatlara kiralayan, bu işlemi resmî olarak yapmayan şahıslardan araç kiralamak, yaşayan bileceğiniz büyük sorunlara neden olabilmektedir. Bu işlem yasal olmadığından, emniyet güçlerince de yapılacak kontrollerde sorun yaşamanız olasıdır. Ayrıca emniyet ile ortak çalışma yürütmeyen ve kiralamaları KABİS sistemine girmeyen bu şahıslar, sizin adınızı ve bilgilerinizi kullanarak sahte kiralama sözleşmeleri düzenleyebilir ve hakkınızda yasal işlemler yapabilmektedir. 

Günümüzde güvenilirlik sorgulamak daha kolaydır. Eskiden yalnızca eş dost referansı ile bilgi edinirken şimdi internet üzerinden binlerce kullanıcı yorumuna ulaşmanız mümkündür. Aklınıza takılan sorulara yanıt almanın en kolay yolu, bu firmadan daha önce kiralama yapan müşterilerin yorumlarını okumak olacaktır. Google üzerinden, firmanın sosyal medya platformlarından ya da çeşitli forumlardan, kiralama yapacağınız firma ile ilgili bilgilere ve değerlendirmelere ulaşabilirsiniz. Bu yorumlar sayesinde alacağınız hizmetin hangi kalitede olacağı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Huzurlu ve güvenli bir yolculuk için, fiyat ve hizmet konusunda iyi araştırma yapmalı ve mutlaka kurumsal firmalardan araç kiralamalısınız.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.