Ege’nin En İyi Dalış Rotaları

Ege’nin En İyi Dalış Rotaları

AnasayfaBlogGeziEge’nin En İyi Dalış Rotaları
Gezi
11 Oca 2022 09:50

Ege kendine has güzellikleriyle Türkiye’nin saklı cenneti. İçinde hem mavinin hem yeşilin en güzel tonlarını bulundurduğundan tatil sevdalılarının da gözde mekanı. Ayrıca listedeki koylara İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan araç kiralayarak daha rahat ulaşabilirsiniz. Bu yazımız dalış sporlarına gönül verenleri ilgilendiriyor. 
Listemize Ege’nin en çok rağbet gören ili Muğla başlıyoruz. Topraklarının bir kısmı Akdeniz bölgesine bağlı Muğla, Milas, Fethiye, Bodrum, Datça, Marmaris, Dalaman ve Köyceğiz gibi tatil beldeleriyle ünlü. Zengin su altı yaşamıyla bünyesinde onlarca dalış noktası bulunduruyor.

Bodrum/ Büyük Reef:

Bodrum’a 20 dakika uzaklıkta bulunan Büyük Reef hemen hemen her dalgıcın daha önce deneyimlediği oldukça popüler bir dalış alanı. Her seviyeden dalgıca hitap ettiği gibi su altı yapısı sayesinde sizlere görsel bir şölen yaratıyor.

Bodrum/Küçük Reef:

Büyük Reef’ten bahsedip Küçük Reef’ten bahsetmemek olmaz. Yine Muğla’nın Bodrum beldesinde yer alan Küçük Reef de oldukça popüler bir dalış rotası. 30 metre kadar derinlikteki sığ denebilecek bir dalış noktasıdır. Büyük Reefle aralarında yaklaşık 200 metre olup birçok deniz canlısına ev sahipliği yapar.

Fethiye/Afkule:

Gerçek adı Afkule olan bu dalış noktası birçok dalış merkezi tarafından Aladdin's Cave ya da Türk Hamamı olarak adlandırılmıştır. Burası Türkiye’nin en iyi duvar dalış noktalarındandır ve Fethiye limanından yaklaşık 1 saat uzaklıktadır. Gittikçe derinleşen ve derinliği 50 metreye ulaşan bu dalış macerasını deneyimlerken etrafınıza iyi bakın. Kayaların üzerinde yaşayan canlılar adeta bir renk cümbüşü oluşturuyor.

Ayvalık/ Deli Mehmet:

Her ne kadar Marmara bölgesine bağlı olsa da Balıkesir’in bu güzel dalış mekanını da listemize eklemek istedik. İstanbul’a nispeten daha yakın oluşundan bir hafta sonu arkadaşlarınızla araba kiralayıp gitmek için güzel bir seçenek. Gideni memnun etmeden bırakmayan Balıkesir Deli Mehmet, Ezher Bey, Kerbela gibi birçok dalış noktasına sahip. Üstelik canlı çeşitliliği ile kendine hayran bırakıyor.

Orak Adası:

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Orak Adası, Miami’yi andıran havası ile sualtı sporları biçilmiş kaftan. Gökova Körfezinde bulunan ada, denizinin berraklığıyla görenleri hayran bırakıyor. İçerisinde çok fazla canlı bulundurmamasına rağmen dalgıçlar için oldukça ilgi çekici bir yer. Derinliği 5 metre olan kayalık bir alandan başlayan dalış biraz ilerleyince 70-80 metre derinliğe ulaşan uçurumlara sahip.

Osmanlı Çapası:

Akvaryum koyu ile Bitez koyunun arasından kalan bu bölge, adını 19. yüzyıldan kalma bir çapadan alıyor. Tarihi su altı eserleriyle ilgilenenler için oldukça sevilen bir alan. Ahtapot yuvaları ile ünlü olduğunu belirtmekte de fayda var. 

Köçek Adası:

Köçek Adası çok bilinmemekle birlikte çok da küçük bir ada. Barakuda ve karagöz balığı gibi canlıların yanında triton ve pina gibi kabuk deniz canlılarına rastlamak da mümkün. Adanın Bodrum’a bakan kısmı 20 metre, Gökova’ya bakan kısmı 32 metre derinliğinde. Hazır oralara gitmişken antik amphora parçalarını incelemeyi unutmayın.

Kargı Adası:

Bu ada Bodrum’un ıssız adalarından yalnızca biri. Adını üzerinde göğe doğru yükselen kargılara benzeyen kayalardan alıyor. Göç halindeki balıkların geçiş noktası olduğundan özellikle su altı fotoğrafçılığına merak salanlar için harika bir fırsat. Ancak buranın akıntılı bir yer olduğunu söylemekte fayda var. Dalış konularında acemi iseniz ilk tercihiniz Kargı Adası olmamalı.

Akvaryum Koyu:

Ben daha acemiyim Kargı Adası’nda ne işim var diyenleri buraya alalım. Akvaryum koyu tam size göre. Bu koyun derinliği en fazla 10 metre. Dibi kayalık ve kumluk olan Akvaryum koyunun görüş mesafesi de oldukça uzun, bu da demek oluyor ki gece dalışları için oldukça elverişli bir alan. 

Kızıl Ada Kanyonu

 Bu kanyona İzmir’den araç kiralayarak İzmir’in o eşsiz sahil manzarasıyla birlikte en fazla 240 km yol giderek ulaşabilirsiniz. Bu kanyon da dalış yapmaya yeni başlamış kişiler için uygun mekanlardan çünkü en derin noktası 10 metre. Dar mağaralardan oluşan kanyon sualtı fotoğrafçılığı ile ilgilenenler için de vazgeçilmez. İçerisinde deniz sümüklü böceği, rengarenk balıklar, süngerler, ahtapotlar ve küçük baracuda sürülerine rastlamak mümkün.

Üç Tüneller :

 Fethiye’de bulunan Üç Tüneller dar kanyonları ve duvar boyunca bulunan mercanlarıyla sadece tek sıra halinde geçişe izin veren bir bölge. Dolayısıyla acemiler için çok da uygun sayılmaz. En derin noktası ise 30 metre.

Sarıyarlar Koyu:

Acemileri de üzmüyoruz sıradaki lokasyonumuz tam size göre. Sarıyarlar koyu derinliği en fazla 10 metre olan ve masif kaya oluşumlarının görüldüğü bir yer. Dibi kumlu ancak görüş mesafesi de oldukça kısa. İçerisinde akya sürüleri, sübeyler, ofrozlar ve ahtapotlara rastlamak mümkün. Hazır araç kiralayıp Ege’ye dalmaya gitmişken Akdeniz’e geçiş yapmayı unutmayın. Hayatta kaç kez böyle fırsatlar yakalıyoruz ki… İlgilenenleri Akdeniz’in en iyi dalış rotaları yazımıza alalım.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.