Cittaslow (Sakin Şehirler) Nedir?

Cittaslow (Sakin Şehirler) Nedir?

AnasayfaBlogGeziCittaslow (Sakin Şehirler) Nedir?
Gezi
Etkinlik
Doğal & Tarihi
12 Eyl 2022 09:35

Hepimiz bazen şehir hayatından bunalabiliyoruz. Şehirden bunalan insanlar sadece günümüzde değil 1999 yılında çok bunalan insan olduğu için cittaslow şeklinde bir terim türemiştir. Cittaslow aslında İtalya’da kurulmuş uluslararası belediyeler birliğidir. Fakat İtalyanca citta kelimesi şehir, ingilizce slow kelimesi de yavaş anlamına geldiğinden yavaş şehir anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde yavaş şehir denince aklımıza İzmir gibi şehirler gelir. İzmir’de araç kiralama yaparak çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz. İzmir ülkemizdeki yavaş şehirlerden bir tanesidir. Fakat terim içerisinde her ne kadar şehir ibaresi geçse de aslında ilçeleri baz almak daha doğru olacaktır. 

Bir Şehrin Cittaslow Olması İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Bir şehrin sakin bir şehir ünvanını alması için yedi kriteri taşıması gerekiyor. Kriterler arasında şehrin nüfusunun 50.000’den az olması gerekiyor. Sonra şehrin çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, tarım, turizm, esnaf ve zanaatkarlar ile ilgili sürdürülebilir politikalarının bulunması isteniyor. Ankara’nın Güdül ilçesini cittaslow kentlere bir örnek olarak sayabiliriz.

Sakin şehir olmak için altyapı vesaire yeterli değil. Misafirperverlik, yüksek farkındalığın da kent yönetiminde bulunması istenmektedir. Ayrıca şehrin, sakin şehir olarak devam etmesini garantileyecek eğitim planlarının olması gerekir. Son olarak da sosyal uyum ve ortak değerler bir şehri cittaslow yapan kriterlerdir.

Ülkemizdeki Bazı Sakin Şehirler

Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de bazı kentler sakin kentler olarak nitelenmektedir. Sakin kentler genellikle günlük hayatın sakin ilerlediği kentlerdir ve kentin her halinden bu durum anlaşılabilir. İşte ülkemizdeki bazı sakin kentler aşağıdaki gibidir;

1) Akyaka

Akyaka, ülkemizin turizm noktalarından bir tanesidir. Bölge sezon zamanında oldukça dolu oluyor ve bazı durumlarda misafirlerini ağırlayamıyor. Fakat kentin nüfusu oldukça az ve altyapısı yeterli olduğundan dolayı sakin kentler arasında yerini almıştır. Ayrıca kent gerçekten doğası ve ambiyansı ile insana sakinlik ve huzur veriyor gerçekten.


2) Foça

Sakin kent olurda İzmir’siz olur mu? İzmir’de de pek çok sakin kent var fakat bunlardan en öne çıkanı Foça. Foça gerek kültürü, gerekse altyapısı ile sakin kentler arasında olmayı gerçekten hak eden bir kenttir.


3) Güdül

Ankara’yı hepimiz karanlık, soğuk ve yağmurlu bir kent olarak biliriz. Güdül kenti sakin bir kent olmayı hak eden bir kent. Sizlerde bu kenti Esenboğa Havalimanı’nda araç kiralama yaparak ziyaret edebilirsiniz. Güdül kenti insanı sakinleştiren doğasıyla, kültürü ile tam bir sakin kentlerden bir tanesidir.


4) Gökçeada

Çanakkale pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Millet olarak tarihimizin önemli anlarını yaşamış olduğumuz Çanakkale’de bulunan Gökçeada’da altyapısı ve kültürü ile tam bir sakin kenttir.


5) İznik

Bursa’da bulunan İznik, Bursa’nın yeşil doğası ile altyapısını birleştiren bir noktada bulunmaktadır. Doğal güzellikleri ile dolu bu ilçede insana huzur veren pek çok şey bulabilirsiniz.


6) Mudurnu

Aşçıların kenti olan Bolu’dayız. Mudurnu’da Bolu dağından gelen temiz hava ve doğal manzaranın buluştuğu bir noktadır. 


7) Perşembe

Fındık üretiminin vermiş olduğu yemyeşil doğa şehir ile buluşursa ne mi olur? Perşembe gibi bir kent ortaya çıkar. Ordu’da bulunan Perşembe şehrin stratejik bir konumunda bulunuyor. Bu sebepten ötürü gelişmiş bir kent olduğu için sakin kentler arasında yer bulabilmiştir.


8) Şavşat

Karadeniz Bölgesi’nde sakin kentler saymakla tükenmez. Artvin’de bulunan Şavşat’da mükemmel doğası ve şehrin içerisinde bulunan konumu ile sakin kentler arasında yer almaktadır. 


9) Halfeti

Medeniyetlerin beşiği Şanlıurfa’ya geldiğimizde ise farklı bir doğal güzelliği bulunan Halfeti kenti ile karşılaşmaktayız. Kentin tarihi, kültürü, altyapısı ile cittaslow ünvanı almayı başarmıştır. Keza böyle bir kent bu ünvanı almaması bir haksızlık olurdu.


10) Eğirdir

Gül deyince aklımıza tabiki Isparta gelir. Gül ile gelişen kültürü ve altyapı özellikleri ile sakin kentlerimizden bir tanesidir. Bu tarz yerlerde çok güzel fotoğraflar çekebilir ve huzur bulabilirsiniz. 

Bu makalemizde de cittaslow anlamını ve ülkemizde bulunan sakin kentleri mercek altına aldık. Sizlerde ülkemizde bulunan sakin kentleri ziyaret etmek isterseniz Elitcar’ın sitesi aracılğı ile kolayca, istediğiniz tarihe araç kiralama yapabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.