Çadır Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çadır Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

AnasayfaBlogGeziÇadır Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gezi
Etkinlik
19 Ara 2022 09:40

İnsanların doğada kalma ve doğa ile iç içe olmak isteği kuvvetlendiği zaman herkes kamp kurmak istemektedir. Gerekli ekipmanları satın alıp İstanbul’da araç kiralama yaparak veya kendi aracınızla uygun kamp alanlarına gidip kamp yapabilirsiniz. Bir noktada herkes kamp yapabilir ve bunun için bir yeteneğe ihtiyaç yoktur. Yetenek, genlerimizde bulunmaktadır. Avcı toplayıcı dedelerimiz doğada çok daha kötü şartlarda hayatta kalmayı başarmıştır.

Kamp için en önemli ekipmanlardan birisi de çadırdır. Keza hayatta kalmamız için gereken en önemli ihtiyaç barınma ihtiyacıdır. Piyasada satılan çok fazla çadır çeşidi bulunmaktadır. Çadır seçimi birkaç adet olabilir ve sizleri en doğru seçime götüren tamamen kamp yapacak kişilerin ihtiyaçlarıdır. Bizlerde sizler için çadır seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktaları araştırdık ve aşağıda sizler için derledik;

1) Çadır İçerisinde Konaklayacak Kişi Sayısı

Çadır içerisinde konaklayacak kişi sayısı, çadırın büyüklüğünü belirlemektedir. Keza piyasada satılan tüm çadırların büyüklüğü içerisinde konaklayabilecek kişi sayısı ile ölçülmektedir. Bu hususta önerebileceğimiz çadır büyüklüğü genellikle +1 fazla olmasıdır. Örnek olarak çadır içerisinde iki kişi konaklayacaksanız üç kişilik çadır alın çünkü eşyalarınız olacaktır. Mahremiyet sağlamak adına eşyalarınızı da çadır içerisine alacağınız için bir kişi fazladan yer olması iyi olacaktır. Unutmamalısınız ki çadır büyüklüğü arttıkça ağırlığı da artmaktadır. Hal böyle olunca sırtınızda taşıyabileceğiniz ağırlığı da hesaba katmalısınız. Bunların dışında araç kiralama yaparak ağırlığı bir otomobilin taşımasını sağlayabilirsiniz.

2) Mevsim Koşulları

Mevsim koşulları cadırınızın yazlık veya kışlık olup olmayacağına karar vermeniz gereken nokta olacaktır. Eğer ki dört mevsim kamp yapmayı sevenlerdenseniz bir kışlık birde yazlık çadır almalısınız. Çoğu kişi yalnızca yaz mevsiminde kamp yapmak ister. Bu hususta yalnızca yazlık çadır almanız önerilmektedir. Yaz mevsiminde kışlık çadır kullanırsanız muhtemelen çadır içerisinde bunalabilirsiniz. Kış mevsiminde yazlık çadır kullanırsanız, içeriye çok soğuk gireceğinden ötürü çok fazla üşüyebilirsiniz. Ayrıca yazlık çadırların çoğu sağanak şeklindeki yağmurlara çok fazla dayanamaz. Belki yaz mevsiminde değil fakat kış mevsiminde çadır seçiminde yapılacak bir hatanın çok ciddi sonuçları olabilir.

3) Alınabilecek Çadır Çeşitleri

Günümüz piyasalarında pek çok çadır çeşidi bulunmaktadır. En bilinen çadır çeşidi üçgen çadır olmakla birlikte tünel çadır, kubbe tipi çadır ve geodesic dome çadır tarzı çadır tipleri bulunmaktadır. Çadır şeklinin çok bir önemi olmasa da genellikle üçgen tarzı çadırlar kar ve yağmur suyunu çok daha etkili biçimde tahliye etmektedir. Tercih edilen araziyi analiz ettikten sonra çadır seçimi yapılmalıdır. Kampa giderken bütün ekipmanlarınızı yanınıza aldığınızdan emin olmanız önerilir.

Çadır Ekipmanları Nedir?

Çadır seçimini yapıp satın aldıktan sonra kurulumu çok kolay gibi görünebilir fakat sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Çadır kurmadaki ilk seferiniz ise çadır kurmak bir tık uzun sürecektir. Bu sebepten dolayı bu işe biraz vakit ayırmanızı önermekteyiz. Bunun yanında yağmur yağdığı bir esnada çadır kuruyorsanız acele etmelisiniz. Çünkü iç tentenin ıslanmasını önlemeniz gerekmektedir. Aksi halde suyu içeriden tahliye etmek zorunda kalabilirsiniz.

1) Dış Tente

Dış tente, çadırın iç kısmını mevsim koşullarından koruyan tabakadır. Genellikle rüzgarı, yağmuru ve güneşin içerisine girmesini engeller. İl dışından gelip, kamp yapmak isteyenler İstanbul Yeni Havalimanı’nda araç kiralama yapabilirler. Tüm çadırlar güneş ışığını ve rüzgarı yalıtmakta çok iyi sayılmazlar. Bütün çadırlar alışık olduğumuz ev ortamından, doğa ortamına geldiğimizi çok iyi şekilde hissettirirler.

2) İç Tente

İç tente genellikle dış tenteden içeriye girebilecek yağmuru ve rüzgarı önlemek için kullanılmaktadır. Dış tente bölümü iç tentenin içerisine giydirilirken, iç tente yekpare bir şekilde üretilmektedir. Böylece dışarıdan tamamen bağımsız bir alan oluşturulur.

3) Çadır Tabanı

Çadır tabanı, yer veya toprak ile çadır alanıyla ilişiği kesen bölümden oluşmaktadır. Yerden gelebilecek soğuğu ve nemi yalıtmak için bu bölümde genellikle daha etkili bir malzeme kullanılmaktadır.

4) Poller

Poller, iç tenteyi ayakta tutan esnek çubukların ismidir. Çadırın temelleride diyebiliriz.

5) Çadır Kazıkları

Çadır kazıkları önemsenmese de oldukça önemli bir işlevi bulunmakktadır. Çadırı sabitlemek için kullanılmaktadır. Çadır kazıklarının yere sabitlendiğinden emin olduktan sonra sert esen rüzgarlara karşı ekstra bir önlem alınmış olur.

6) Çadır İpleri

Çadır ipleri günümüz teknolojisi ile üretilen çoğu çadırda bulunmaz. Çadır ipleri yerine iç tentede bulunan poller geçirme kanalları bulunmaktadır. Böylece çadır daha etkili ve verimli bir şekilde kullanılabilmektedir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.