Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

AnasayfaBlogDuyuruAraç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?
Duyuru
Güncel Bilgiler
22 Kas 2022 17:40

Otomobiller, günümüzde oldukça fazla kullanılan ve ulaşım hususunda hayatımızı oldukça kolaylaştıran birer araçlardır. Bazılarımızın kendine ait otomobili bulunduğu gibi bazılarımızda özellikle İstanbul’da araç kiralama yapmaktadır. Kullanmış olduğumuz otomobiller takdir edersiniz ki, yakıt kullanmaktalar ve günümüzde söz konusu yakıtların fiyatları oldukça yükselmiş durumdadır. 

Günümüzde yeni nesil olarak elektrikli otomobillerde oldukça revaçta ve ülkemizde de yeni yeni sürücülerin dikkatini çekmektedir. Elektriği de bir yakıt olarak varsayarsak, LPG, benzin ve dizel olmak üzere dört farklı yakıt çeşidi bulunmaktadır. Günümüz itibariyle yakıt fiyatları oldukça yükselmiş durumda, bu sebepten ötürü insanlar yakıt alırken dahi bir durup düşünmektedir. Bizlerde sizler için otomobilinizin ne kadar yaktığını öğrenmeniz adına bazı hesaplamalar yapacağız. Bu hususta benzin tasarrufu yaptıracak bazı önerilerimizde bulunacaktır.

Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Günümüzde otomobiller dört farklı yakıt türü kullanmaktadır. Fakat bütün yakıt türleri iki farklı şekilde hesaplanabilmektedir. Birinci yol otomobilin kat etmiş olduğu mesafeye göre ölçülürken, ikinci yol kilometre başına yakıt tüketiminin hesabı sonrasından bulunmalıdır. Her iki yol içinde hesap formülünü aşağıya bırakıyoruz. Sizlerde otomobilinizin yakmış olduğu yakıtı aşağıdaki formülden faydalanarak bulabilirsiniz.

Katedilen Mesafeye Göre Yakıt Tüketimi Hesaplamak

Alınan Yakıt Değeri

Gidilen Mesafe

Ortalama KM Başına Tüketim

100TL

300 KM

0,33TL

Aracın deposunun boş olduğu varsayılır

Alınan Yakıt Değeri / Gidilen Mesafe = Ortalama KM Başına Tüketim

Yukarıdaki formülü, aracınızın kullanmış olduğu yakıtın güncel kuru ve yakıt tüketimine göre tekrardan formülize edebilirsiniz. Gidilen mesafeyi ve kaç litre yakıt tükettiğini aracınızın km değerlerini kontrol ederek bulabilirsiniz. Fakat eski araçlarda söz konusu kilometre teknolojisi biraz zayıf olacağından ötürü hesaplamak zor olabilir. 

Yakıt Tasarrufu İçin Öneriler

Otomobilinizin eskiye nazaran çok yakıt tükettiğini düşünüyorsanız. Bu durumda otomobilinizi bakıma götürmekten başka çareniz olmayabilir. Bu hususta aşağıdaki durumlardan bir tanesi otomobilinizde gözlemlenebilir.

  • Araba markası ve modeli

  • Yakıt türü

  • Araç motoruna bakım yapılmaması

  • Aracın yüksek hızda kullanılması

  • Ani fren yapılması

  • Klima kullanılması

  • Araba kilometresi

  • Doğru yakıt kullanılması

  • Litre başına maliyet

  • Haftada kat edilen mesafe

Yukarıdaki maddeler. otomobilinizin yakıt tüketimine etki eden maddelerdir. Bu hususta özellikle İstanbul Yeni Havalimanı’nda araç kiralama yapılırken, aracın markası ve modeline dikkat edilmelidir. Bunların yanı sıra aşağıdaki maddeleri takip ederek, yakıt tüketiminizi daha aza indirebilirsiniz. Yukarıdaki maddeler, otomobile göre belirlenmiş maddelerdir. Aşağıdaki sıralayacağımız maddeler ise sürücüye göre hazırlanmış maddelerdir.

  • Benzinli araçlarda yokuş aşağı inilirken, vitesin boşa getirilmesi ve dizel araçlarda ise yokuş aşağı inilirken otomobilin olduğu viteste bırakılması gerekir. Bu durum minimal düzeyde bir yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

  • Uzun yolda giderken, km sabitleyici kullanılması

  • Uzun yol yaparken, arada sırada gaz pedalından ayağınızı çekerek aracın mevcut hızı ile hareket etmesini sağlamak

Unutmayın ki, yakıt tüketimi gaz pedalına bağlı olarak çalışan bir döngüdür. Sizlerde gaz pedalındaki ayağınızın hassasiyetine göre yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz. Hayatın başımıza ne getireceği belli olmaz. Otomobilsiz kaldığınız bir anda Elitcar’ın yenilikçi web sitesi sayesinde hızlı bir şekilde istediğiniz tarihte, istediğiniz otomobili, ülkemizin pek çok yerinde bulunan şubelerimizden kiralayabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.