Araç Kiralama Kontratı Nedir?

Araç Kiralama Kontratı Nedir?

AnasayfaBlogDuyuruAraç Kiralama Kontratı Nedir?
Duyuru
Güncel Bilgiler
11 Oca 2022 12:10

Araç kiralama sektöründe en çok kullanılan formlar arasında araç kiralama sözleşmeleri yer alır. Bu sözleşmeler, kiralama yapanlar ve kiralama şirketi yetkililerinin haklarını koruyan resmi belgelerdir. Araç kiralama kontratı tek tip matbu bir form olmadığından şirketler arasında farklılık göstermesi doğaldır. Ancak formun şekli ya da rengi her ne olursa olsun, mutlaka içermesi gereken bazı bilgiler bulunmaktadır.

Araç Kiralama Sözleşmesinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

 Araç kiraladığınızda, kiraladığınız otomobili teslim almadan önce imzalamanız gereken araç kiralama sözleşmesi bazı temel bilgileri mutlaka içermelidir. Eğer ki kiralama yapan kişi yurtdışından geldi ise İstanbul yeni havalimanında araç kiralama yaparken, kiralama yapan kişinin, isim soy isim, varsa T.C. Kimlik numarası ya da yurt dışından gelenler için Pasaport Numarası bunların başında gelmektedir. Bunun dışında; sürücünün ehliyet bilgilerinin yazıldığı bir alan da tüm sözleşmelerde muhakkak bulunur. Bu alanda, ehliyet numarası, ehliyet tipi, geçerlilik ve veriliş tarihi gibi bilgiler bulunur. Eğer aracı birden fazla şöför kullanacaksa, bu durumda ikinci şoför için de ehliyet bilgileri ayrıca doldurulur. Kiralama yapan kişinin ikamet adresi, mail adresi ve iletişim telefonları da form üzerinde bulunan diğer bilgilerdir.

 Kiralama yapılan otomobil ile ilgili bilgilerin yer aldığı ikinci bir alan da tüm oto kiralama sözleşmesi tiplerinde mutlaka yer almalıdır. Kiralanan aracın markası, modeli, plakası zorunlu olarak bu alanlara yazılır. Bunların dışında bazı kiralama kontratlarında, aracın motor tipi, yakıt tipi ve vites tipi de ayrıca belirtilir. Aracın, ücretli otoyol ve köprü geçişlerinde kullanacağı geçiş kartı kontrat üzerinde belirtilir. HGS ya da OGS gişelerinin hangilerini kullanabileceğiniz bu alanda belirtilir.

 Kiralama başlangıç tarihi, saati ile kiralama süresi ve kiralamanın biteceği tarih ve saat bilgisi de tüm kontratlarda bulunan zorunlu alanlardandır. Günlük kira bedeli ve kira süresi boyunca ödenecek toplam kira bedeli kontratlarda yer alması gereken zorunlu bilgilerdendir. Bunun dışında; navigasyon, kar zinciri, bebek koltuğu ya da ek sigortalar için ödenen tutarlar da kira sözleşmelerinde yer alır. Depozito ya da teminat ödenmişse bu durum yine kontrat üzerinde belirtilmelidir. Aracı teslim aldığınız esnada, araç üzerinde yer alan kozmetik hataların işaretlendiği alan hemen tüm kira kontratlarında bulunur. Bu alana, lastiklerin durumu ya da koltukların durumu da not edilmelidir. Aracı teslim alırken tüm bunları gözden geçirmeniz ve gördüğünüz kusurların mutlaka not edildiğinden emin olmanız önemlidir. Misal olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan araç kiralama yaptıysanız aracı teslim ederken de son bir kez not edilen yerleri kontrol etmeniz önemlidir.

 Sözleşmeler, her iki tarafı da koruyan değerli kağıtlardır. Üzerinde yer alan şartlar, bir tarafın lehine olamaz. Kiralama koşulları, sözleşme yapısına uygun olarak sözleşmenin ön ya da arka yüzünde yer alabileceği gibi birden fazla sayfada da belirtilebilir. Kiracının ve kiralayanın imzalayacağı bölümlerde imzanın atıldığı tarih de belirtilmelidir.
Bazı sözleşmeler bunların dışında ek alanlara da sahip olabilir. Ancak bahsedilen tüm bu alanlar, neredeyse tüm oto kiralama firmalarının kullandığı ortak alanlardır.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.