Araba Sürmenin Püf Noktaları
Günümüzde farklı modellerde pek çok otomobil bulunmaktadır. Çok önceden hayatımıza giren ve ulaşım anlamında hayatımızı kolaylaştıran otomobiller İstanbul’da araç kiralama gibi durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Büyük şehirlerde otomobil sürmek oldukça zorlaştı çünkü insanlar oldukça aceleci ve bu aceleden yaşadıkları kaygının sonucunda kurallara çoğu zaman uymuyorlar. Bu kurallara uymamanın cezai yaptırımları olsa dahi çoğu insan halen kurallara uymamaya devam etmektedir.
Kurallara uyan insan sayısı da oldukça fazladır. Bu hususta trafiğe yeni çıkanların oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Trafiğe ilk kez çıkan birine verilebilecek en iyi tavsiye öncelikle trafik kurallarını öğrenmenizdir. En azından kullandığınız araç ile ilgili olan tabelaların ne anlama geldiğini bilmelisiniz. Bu tarz şeyleri öğrendikten sonra işin biraz psikolojik ve fizyolojik olarak çözümlenmesi gereken püf noktalarını kaleme alacağız.
1) Vitesi 3’e Geçirmek
Vitesi doğru zamanda doğru konuma getirmek zamanla gelişen bir motor beceridir. Bunu şu anda profesyonel olarak araba kullananlar bilirler ki ilk başta vitesi 3’e geçirmek oldukça zordur. Sürücü kurslarında çok fazla hızlanmanıza izin vermezler çünkü bu hata oranını artırır. Vitesi en fazla 2’ye geçirmeni ve sakin sakin ilerlemeni ve süreyi bitirmeni isterler. Peki bu insanlar ehliyetlerini aldıktan sonra trafik içerisinde vites iki de mi seyir edecekler? Tabi ki hayır. Çoğu acemi sürücü vitesi 3 geçirirken tam tutturamayacağı için gerilir. Fakat bununla ilgili çok basit bir püf nokta bulunmaktadır. Vitesiniz iki konumundayken debriyaja sonuna kadar basın, bu arada araç boş vitese almışsınız gibi sahip olduğu hızı koruyarak ilerleyecektir motorun gürültüsü kesilecektir. Sakince vitesi ileriye doğru ittirdiğinizde vites boşa düşecektir sonra vitesin tam ilerisi vitesin 3 konumu olacaktır. Keza profesyonel sürücülerin ellerine dikkat ettiğinizde vitesin boşa düştüğünü hissettiklerini görürsünüz. Yani sandığınızın aksine kimse vites üçün konumunu ezbere bilmiyor.
2) Panik
Büyük şehirlerde sürüş yapmak yeni sürücülere gerçekten korkutucu gelebilir. Bu açıdan sürücüler yanlarında birisiyle İzmir araç kiralama gibi seçenekleri değerlendirebilirler. İstanbul’daki sürücüler ise İstanbul’da yapabilirler. Büyük şehirlerin trafik sorunu her gün farklı bir sorun ile karşımıza çıkmaktadır. Aceleci şoförler size korna çalabilir, bu trafiğin içerisinde onlar size panik yaptırmasın. Zaman içerisinde trafikte tecrübeniz arttıkça acelesi olan sürücüleri görmezden gelme tecrübeniz artacaktır.
3) U Dönüşü
Öncelikle dikkat etmeniz gereken yolun U dönüşüne uygun olup olmadığıdır. Eğer yol uygunsa dikkatli bir şekilde acele etmeden U dönüşünü gerçekleştirebilirsiniz. Dönüşü gerçekleştirirken tamponlarınızı olabildiğince koruyun. Kaldırımlara çok yakın dönmemeye özen gösterin.
4) Gözünüz Yanılmasın
Motosiklet sürücüleri hızın nasıl hissettirdiğini çok iyi bilirler fakat araç sürücüleri bu durumun farkında değildirler. Otomobilin konforuna göre seyir ettiğiniz hızın farkında olmazsınız fakat şunu aklınızdan çıkarmayın oldukça hızlısınız. Otomobillerde korumalarda bu sebepten ötürü önemlidir. Otomobilinize bindiğinizde kemer takmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
5) Gece Körlüğü
Günümüzde astigmat oldukça yaygın bir göz hastalığıdır. Gece araba kullanmak başlı başına zordur. Üzerine birde aydınlık yollarda uzun farlar açan sürücüler yüzünden araç kullanmak çok daha zor hale gelir. Bu sebepten ötürü karşı şeritteki sürücüler kısmi olarak kör olabilirler. Çünkü gözümüzün ışığa alışma süresi oldukça uzundur. Hemen adapte olamadığımız için geçici bir körlük yaşanabiliyor. Hali hazırda sürücüler bu kurala dikkat etmediklerinden ötürü bizlerde göz doktorlarına başvurabiliyoruz.
6) Soğuk Kış Günlerinde Arabayı Çalıştırmak
Soğuk aylarda otomobilleri çalıştırmak zor olabilir. Çünkü bazı aksamlar soğuktan etkilenebilir. Motosikletlerde bu tarz durumlar için jikle dediğimiz bir sistem bulunurken günümüz otomobillerinde bu tarz sistemlere ihtiyaç bulunmaz. Uzun farlarınızı bir süre çalıştırarak otomobilinizin aküsünü ısıtabilir böylece aracın elektrik iletimini kolaylaştırabilirsiniz.
7) Benzin Tankının Nerede Olduğunu Bilmek
Acemi sürücüler ilk aldıkları aracın benzin tankının nerede olduğunu bilmezler. Bir diğer durum da kiralanan araçta bulunan benzin tankının nerede olduğu bilinmemesidir. Bu sebepten ötürü aracın sürücü koltuğuna oturmadan önce yakıt tankının kapak bölümü neredeyse onu öğrenmeniz doğru olacaktır. Genellikle şoför koltuğunun tersi yönde konumlandırılır.
8) Sürekli Kontrol Halinde Olun
Öncesinde trafik kazası geçiren insanların, araç sürerken sürekli kontrol halinde olduğu bilinen bir gerçektir. Fakat bu insanlar sadece kaygı duydukları için kontrol halinde olmazlar, büyük şehirlerde araç sürmenin bir tür bedeli sürekli kontrol halinde olmaktır. Çünkü dikkatsiz ve acelesi olan sürücüler oldukça fazladır. Sizlerde bu tavsiyeler ile birlikte trafikte daha güvenli seyir edebilirsiniz.