Bu yüzden otomobiller ile ilgili yazılması, öğrenilmesi gereken pek çok şey ortaya çıkmaktadır.
Otomobillerde ışıklandırma, görmek ve görülmek adına çok önemlidir. Sadece otomobillerde değil trafikteki bütün araçların araçların ışıklandırılma oranlarının tam olması gerekmektedir. Tabii bu ışıklandırmaların bakımlarının ve kontrollerinin de yapılması gerekmektedir. Örneğin İzmir’de araç kiralama yaptınız diyelim, şehir oldukça aydınlık olabilir fakat otomobillerimiz otomatik olarak ışıklarını kullanırlar. Haydi gelin hep birlikte bu ışıklar ile ilgili neler öğrenebiliriz bakalım.
Farlar
Farlar araçların vazgeçilmez komponentleridir. Hem trafik hem de sürücü açısından önemlidir. Genel otomobil tasarımlarında bu farlar çift olurken, nadiren de olsa dört adet tasarlanan farlar da bulunmaktadır. Havanın kararması ile trafikte sürücülerin hem yolu hemde yol üstündeki her şeyi görmesini çevreyi taramasını sağlayan aydınlatmalardır.
Otomobillerde farklar ikiye ayrılmaktadır. Birisi düşük ışın, ikincisi ise yüksek ışın ışıkları. Düşük ışın çevre aydınlatmaları yeterli ise ileri ve yanal aydınlatma sağlamaktadır. Yüksek ışın ise aydınlatmanın az olduğu kırsal alanlar gibi yollarda daha ileri ve yanal aydınlatma ile yoldaki yansıma levhalarınında görülmesini sağlamaktadır.
Arka Işıklar
Adı üzerinde arabaların arka kısımlarında olurlar. Genel olarak kırmızı olurlar. Hava karardığında arkadaki sürücünün öndeki aracı görmesini sağlamaktadırlar. Ayrıca frene basıldığında arka ışıkların daha da parlamasını sağlayarak arkadaki sürücülerin frene bastığınızı anlamanızı ve yavaşladığınızı göstermek için yapılmışlardır. Fren ışıkları çok dikkat çekici oldukları için sürücülerin hemen dikkatini çekmek için tasarlanmıştır. Kaza ihtimalini minimuma indiren otomobil tasarımlarındaki önemli bir nüansdır.
Sis Farları
Bu farlar adı üzerinde sisli havalarda sürücülerin görüş alanını genişletmesini sağlar. Sis farları, normal büyük farkların altında tasarlanırlar. Çevreye geniş bir ışık demeti yayıp keskin bir görüş açısı sunarlar. Farların etkili olmadığı durumlarda devreye girerler.
Gündüz Çalışan Işıklar
Gündüz farları aracın hem ön hem de arka tarafında bulunur ve araç seyir halindeyken veya el freni kapalıyken otomatik olarak yanar. Onların ana amacı diğer yol kullanıcılarının aracı fark etmesine yardımcı olmaktır. Bazı otomobil modellerinde bu özelliği kapatma seçeneği mevcuttur.
Sinyal Lambaları
Trafikte seyir halindeyken, bir yoldan çıkıp bir başka yola girmek için kullanılmaktadır. Fakat bu lambalar dönüş yapmanın hemen öncesinde kullanılmaktadır. Böylece diğer sürücüler diğer sürücülere dönüş yaptığınızı bildirebilirsiniz. Sinyal lambaları diğer araç sürücüleri ile iletişim kurmak için en etkili araçlardır.
Dörtlüler
Genel olarak sürücünün bir şekilde tehlike veya yanlış bir durumun içerisinde olduğunu düşünmesi ile bu dörtlü ışıklarını yakar. Manuel olarak açıp kapatılabilir. Örneğin araçta bir arıza veya oldu veya ters bir yöndesiniz geri dönmeniz gerekiyorsa böyle bir durumda hemen dörtlü lambalar açılır ve arkadaki sürücüler uyarılır. Ayrıca bu dörtlü lambalar park etmeden öncede yakılabilir.
Park Etme Lambaları
Genel olarak araçlarda aracı R vitese takıldığında yanmaktadır. Genel olarak beyaz renk olur ve otomobilin arka kısmında yer almaktadır.
Diğer Işıklar
Otomobiller ile ilgili genel olarak dış ışıklandırmalardan bahsettik. Araç kiralama seçeneklerinde bu ışıkların bakımları yapılmaktadır. Örnek olarak Marmaris’de araç kiralama yaptınız diyelim. Kiralama yaptığınız şirket bu araçların neredeyse tüm bakımlarını yapmışlardır. Bakımları yapılan ışıklar sürücüye gece sürüşlerinde zorluk çıkarmazlar.
LED ışıklar, modern araçlarda veya satış sonrası araca eklenen bir standarttır. Öncelikle görüntü açısından estetik görünmesini sağlamak için yapılmaktadır. Ayrıca bu ışıklar daha az ısındığı için enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Halojen ışıklar, çoğu araçta standart olarak bulunmaktadır. Bu farlar aşırı ısınma sorunu olmasına rağmen ucuz ve bakımı kolay olduğu için tercih edilmektedir.
Xenon farlar, ışığı yüksek yoğunluklu deşarj lambaları aracılığı ile üretilir. Çalışma prensibi gereği gazlar ve metalleri ısıtarak ortaya ışık çıkartırlar. Aynı watt enerjiyle diğer lambalardan daha fazla ışık üretirler. Yüksek maliyetleri ile çok fazla tercih edilmezler.
Bu makalemizde de otomobillerin ışıkları ve aydınlatma özelliklerini ele aldık. Umarız bundan sonra farlar ile ilgili aklınızda bir soru işareti kalmamıştır. Keyifli ve güvenli sürüşler dileriz.