Apple Carplay ve Android Auto Nedir?

Apple Carplay ve Android Auto Nedir?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerApple Carplay ve Android Auto Nedir?
Güncel Bilgiler
16 Oca 2023 12:05

Ülkemizde neredeyse her beş aileden üçünde bir binek araç bulunmaktadır. Ulaşım noktasında ihtiyaçlarımızı çok iyi karşılayan bu araca sahip olmayan insanlar İstanbul’da araç kiralama gibi çözümler ile ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Bugün teknoloji oldukça geliştiği için akıllı otomobiller konuşulmaktadır. Bu otomobillerde ise Apple Carplay veya Android Auto gibi gelişmiş uygulamalar kullanılmaktadır. 

Apple CarPlay, iPhone kullanıcıları için tasarlandığı için, Apple'ın iOS işletim sistemine sahip olan cihazlarla uyumlu çalışır. Bu sistem sayesinde, arabanızdaki ekran üzerinden iPhone'unuzun çağrı yapma, mesaj gönderme, müzik dinleme gibi özelliklerini kullanabilirsiniz. Ayrıca, Apple CarPlay ile Apple Music, Podcasts ve diğer uygulamaları da kullanabilirsiniz. Apple CarPlay ayrıca, sesli asistan olarak Siri'yi de destekler ve bu sayede elleriniz serbest olduğu sürece, sesli komutlarla cihazınızı kullanabilirsiniz.

Android Auto ise, Android işletim sistemine sahip olan cihazlarla uyumlu çalışır. Bu sistem sayesinde de, arabanızdaki ekran üzerinden Android telefonunuzun çağrı yapma, mesaj gönderme, müzik dinleme gibi özelliklerini kullanabilirsiniz. Ayrıca, Android Auto ile Google Maps, Google Play Müzik ve diğer Google uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Android Auto ayrıca, sesli asistan olarak Google Asistan'ı destekler ve bu sayede elleriniz serbest olduğu sürece, sesli komutlarla cihazınızı kullanabilirsiniz.

Apple Carplay ve Android Auto Arasındaki Farklar

Bu iki sistem arasında özellikler açısından büyük farklılıklar olmasa da, genellikle Android Auto'nun daha geniş özellikler sunması beklenir. Örneğin, Android Auto ile bazı arabalarda arka kamera görüntüsü de gösterilebilir ve bu sayede manevra yaparken daha kolay bir şekilde yön tayin edilebilir. Apple CarPlay ise bu özelliği desteklememektedir.

Apple Carplay ve Android Auto Nasıl Kurulur?

Bu tarz uygulamaların kurulumu ve kullanımı oldukça önemlidir. Örnek olarak havalimanına gideceğiniz zaman İstanbul Yeni Havalimanı’nda araç kiralama yapacaksınız diyelim. Eğer yolu bilmiyorsanız bu tarz uygulamaların kullanımı önemlidir. Kullanımdan önce arabanızın veya kiraladığınız aracın Apple CarPlay veya Android Auto'yu destekleme şartlarını kontrol edin. Bu sistemleri destekleyen arabaların çoğu, arabanın üretim yılına göre değişebilir. Eğer arabanız bu sistemleri destekliyorsa, ilgili sistemi kullanmak için bir ekran veya bir giriş noktasına sahip olması gerekir. Apple CarPlay ve Android Auto'nun kurulumu araba markasına ve modele göre değişebilir, ancak genel olarak aşağıdaki adımları takip ederek kurulum yapabilirsiniz:

  • iPhone kullanıcıları için: iPhone'unuzun Ayarlar > Genel > Haberleşme > Apple CarPlay menüsüne gidin ve burada Apple CarPlay'i etkinleştirin.
  • Android kullanıcıları için: Android telefonunuzun Ayarlar > Otomatik Çalıştırma menüsüne gidin ve burada Android Auto'yu etkinleştirin.
  • Aracınızı çalıştırın ve arabanızdaki ekranınızı açın. Eğer arabanızdaki ekran üzerinde Apple CarPlay veya Android Auto seçeneği varsa, bu seçeneği seçin.
  • Telefonunuz ile arabanız arasında Bluetooth bağlantısını kurun. Bu işlem, telefonunuzun Ayarlar > Bluetooth menüsünden yapılabilir.
  • Apple CarPlay veya Android Auto'yu kullanmaya başlayabilirsiniz. İlgili sistemi kullanmak için arabanızdaki ekran üzerinden telefonunuzun özelliklerine erişebilirsiniz.

Bu adımlar genel olarak Apple CarPlay ve Android Auto'nun nasıl kurulacağını gösterir, ancak araba markası ve modele göre değişebilir. Eğer kurulum sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, arabanızın kullanım kılavuzuna veya telefonunuzun kullanım kılavuzuna bakarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.