İstanbul’da yaşayan okurlarımız yurt dışından ana yurda döndüklerinde İstanbul’da araç kiralama yaparak havalimanındaki o karmaşadan hızla kurtulup evlerine dinlenmek üzere gidebilirler. Malum yolculuklar insanı yorar. Ama önce gelin bakalım pasaport nasıl alınır. Vize zorunluluğu olmayan farklı ülkelere rahatça seyahat edebilecekken, bir pasaport edinmenin tam vakti denebilir. Güzelleşen havalar ile tatil planları yavaştan şekillenmeye başlıyor! Evde geçen bir kış sonrası yurtdışına gezi düzenlemek size ve ailenize çok iyi gelecek.
Alacağınız maske, sosyal mesafe önlemleri ve gittiğiniz yerde araba kiralama opsiyonunu tercih ederek bu geziyi güvenli kılabilirsiniz. Bu tatilinizde farklı insan ve kültürlerini tanımak sizin için unutulmaz bir deneyim olacak. Hem eğlenip hem de farklı kültürlerin yemeklerini, geleneklerini deneyimleme şansınız olacak. Umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport, ile vizesiz 111 ülkeye gidebilirsiniz. Hususi pasaport, yani yeşil pasaport, ile 146 ülke vizesiz misafir kabul ediyor. Ufkunuz genişleyeceği bir tatil için ihtiyacınız olan tek şey bir pasaport! Adım adım pasaport işlemleri ile en kısa zamanda bir pasaport alabilirsiniz.
Pasaport Çeşitleri
Bordo pasaport, umuma mahsus, her Türk vatandaşının alabileceği bir pasaporttur. Ancak devlete hizmet eden, devlet bünyesinde çalışan kişiler için yeşil, gri ya da siyah pasaport verilir. Bu yüzden, yeşil, gri veya siyah pasaport alamıyorsanız, bordo pasaport için başvurmanız gereklidir.
Gerekli Evraklar
Pasaport başvurunuzun değerlendirilmesi ve kabul edilmesi için nüfus cüzdanınız, daha önceden varsa eski pasaportunuz ya da pasaportlarınız, biyometrik iki adet fotoğrafınız, pasaport harç ve defter ücretini ödediğinizi gösteren dekontlarınızı ayarlamanız gerekli. Kimlik kartınızın aslı gerekiyor, ancak güvenceye almak için fotokopisini de çıkartabilirsiniz. Gerekli evraklardan birinin eksik olması durumunda pasaport alma işleminiz aksayabilir. İyi haber, öğrencilerin pasaport harcı ödemesine gerek yok. Ek olarak, reşit olmayan çocuk ve engelli bireyler için muvafakatname gereklidir. Bu belge yapılan pasaport işlemlerinden haberiniz olduğunu ve izninizi belgeler.
Harç ve Defter Ücretinin Ödenmesi
İnternet üzerinden Vergi Dairesi’ne kolayca bu ücreti yatırabilirsiniz. Harç bedeli her sene değiştiği için, başvurunuz tamamlanmadan bir zam gelirse aradaki farkı ödemekle yükümlüsünüz. Bu fiyat farkı siz başvurunuzu tamamladıktan sonra gerçekleşirse ödemeniz gerekmiyor. Tekrardan hatırlatalım, öğrenciler pasaport harcı ödemiyorlar.
Geçerlilik Süresi
En az 1 yıl, en fazla 10 yıla kadar süren, istediğiniz pasaportu alabilirsiniz. Geçerlilik süresinin artması ile ödeyeceğiniz ücret de artıyor, ancak düzenli olarak yurtdışına gidenler için uzun süreli pasaport kullanımı daha ekonomiktir. Fakat 18 yaşından küçüklere en fazla 5 yıl süreli pasaport veriliyor. Aileniz ve size uyacak pasaport süresini belirlemek size kalmış.
Başvuru için Randevu
Tüm belgeleriniz hazır olduğunda, konumunuza yakın olan il nüfus veya ilçe emniyet müdürlüğünden online bir şekilde randevu alabilirsiniz. İkamet ettiğiniz bölgeden alma zorunluluğunuz yok, ancak randevunuz için saatinde orada bulunmanız önemli. Unutmamanız gereken bir diğer nokta da artık pasaport randevusunun HES kodu ile alınması. Pandemi zamanında randevularda artık HES kodu sorgulanıyor. Virüs ile beraber hayatımıza giren HES kodunuzu almayı ve güncellemeyi unutmayın.
Pasaport Teslimi
Pasaportunuz hazır olduğunda, randevunuz sırasında verdiğiniz adrese, sizlere kargo yoluyla teslim ediliyor. Başvurunuzdan sonra en geç 10 gün içerisinde pasaportunuz elinize ulaşıyor. Pasaporta çok acil ihtiyacınız olması durumunda, pasaportunuzun hangi gün basılacağını başvuru sırasında öğrenip, sonrasında matbaadan direkt alabilirsiniz. Ancak pasaportlar Ankara Gölbaşı Pasaport Basım Merkezi’nde basılıyor. Pasaportunuz kargo ile geldiğinde evde yoksanız, 7 gün içerisinde teslim almanız için konumunuza yakın olan bir PTT şubesine gönderiliyor. Bir hafta içerisinde pasaportunuzu almazsanız, başvuruyu yaptığınız emniyet müdürlüğüne geri gönderiliyor. Bu yüzden pasaport kargonuzu dikkatlice takip etmenizi öneriyoruz.
Adım adım gerçekleştireceğiniz bu işlemler ile yurtdışına aldığınız vize ile veya vizesiz bir şekilde rahatça seyahat edebilirsiniz. Pasaport ve vizenizi aldıktan sonra hayal ettiğiniz ülkeyi gezmek için planlar yaparsınız. Planlarınıza dönüş organizasyonunu da katmayı unutmayın. Çünkü dönüşte çok yorgun olacağınız için organizasyon yapmaya enerjiniz kalmayabilir. Örnek olarak İzmir’e dönüş yapıyorsanız, İzmir’den araç kiralama yaparak dönüş tarihinizde o aracı kiralayıp size tahsis edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece dönüş yolculuğunda o sıkıcı havalimanı karmaşından kurtulursunuz. Bordo pasaportunuz ile 111 ülkeye, yeşil pasaportunuz ile 146 ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz. Hemen bir yerden başlamak için pasaportunuzu alın! Karantinada geçen uzun bir kış sonrası farklı yerleri görmek ve tanımak için planınızı şimdiden yapın. Elbette gezinizin öncesinde ve sonrasında, her zaman, corona önlemlerini takip etmeyi ve kurallara uymayı ihmal etmeyin. Gezerken öğreneceğiniz, harika anılar oluşturacağınız, farklı kültürleri ve yerleri tanıyacağınız güvenli yolculuklara