İstanbul Avrupa Yakası Tarihi Yerler Rehberi

İstanbul Avrupa Yakası Tarihi Yerler Rehberi

AnasayfaBlogDoğal & Tarihiİstanbul Avrupa Yakası Tarihi Yerler Rehberi
Doğal & Tarihi
23 Şub 2022 11:15

Mesai saatlerinde yoğunlaşan trafik biraz zorlayıcı olsa da doğru bir zamanlama ve kurallar dahilinde İstanbul Avrupa Yakası’nı ortalama üç ya da dört günlük sürede tamamen keşfedebilir ve her noktasının keyfini çıkarabilirsiniz. Daha rahat ulaşım adına İl dışı veya yurt dışından gelecek okurlar için İstanbul Yeni Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirmeniz önerilir. Avrupa yakasında gezilecek yerler listemize geçmeden hemen hatırlatalım, bazı noktaların hem gündüzü hem de gecesi ayrı keyifli olduğundan birkaç kez uğramanız gerekebilir. Müze ve tarihi alanların haftanın bazı günlerinde ziyarete kapalı olabileceğini de göz önünde bulundurarak eğer dört günlük bir gezi planlayacaksanız iki gün hafta içi iki gün hafta sonu olacak şekilde planlama yapmaya özen göstermelisiniz. Pazartesi günü ziyaretçi kabul etmeyen müzeler olabileceğinden İstanbul Avrupa yakası gezi planı Perşembe, Cuma ve hafta sonu olacak şekilde yapılmalıdır.

Avrupa Yakası’nda tarihi yerler nelerdir?

İstanbul birçok imparatorluğa başkentlik yapmış tarih kokan bir metropoldür. Bu nedenle sokak aralarında dahi rastlayabileceğiniz tarihi yapılar sizi şaşırtmamalı. Surların arasında yerleşim yerleri görecek ve birçok tarihi yapının arasında trafikte seyredeceksiniz. Ancak özellikle otomobilinizden inip gezmenizi tavsiye edeceğimiz Avrupa yakası tarihi yapılar listesini sizler için hazırladık, keyifli geziler dileriz.
 
·         Galata Kulesi:

İstanbul’un en kalabalık noktalarından biri olan Beyoğlu’nun tam ortasında, 67 metre yüksekliğe sahip görkemli bir kuledir Galata Kulesi. 528 yılında yapılan ve 2013 senesinde UNESCO tarafından dünya mirası geçici listesine alınan kule, İstanbul manzarasını izleyebileceğiniz harika bir konuma sahip. Hemen altında başlayan ışıltılı Beyoğlu sokaklarında kafe ve hediyelik eşya dükkanlarında keyifli vakit geçirmeniz de mümkün.

 

·         Ortaköy Camii:

1853 yılında inşa edilen bu görkemli cami, boğazı izleyen harika bir konumda yer alıyor. Osmanlı eserleri arasında önemli bir yere sahip olan cami, Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Nefes kesen görüntüsü, kabartma ve motifleriyle hayranlık uyandıran yapı, hemen yakınında bulunan çay bahçeleri ve kafelerden keyifle izleyebileceğiniz bir manzaranın da ana konusu olacak. Köprü ve boğazın derin mavisini seyredebileceğiniz Camii çevresi hem gündüz hem de geceleri cıvıl cıvıl. Gece ziyaret ederseniz Ortaköy çarşılarında alışveriş yapıp Ortaköy’ün meşhur kumpirinin tadına da mutlaka bakmalısınız.
 

·         Dolmabahçe Sarayı:

1843 yılında inşaatına başlanan bu görkemli saray, tam 13 yıl süren inşa süresi sonunda kullanıma açılmış ve 1924 yılına kadar Sultan Abdülmecit, Sultan Abdülaziz, V. Murat, II.Abdülhamit, VI. Mehmet-Sultan Vahdettin ve Abdülmecid Efendi dahil olmak üzere tam altı padişah tarafından saray olarak kullanılmış. 1927 yılından 1938 yılına kadar, Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de bu dönemde kullandığı Dolmabahçe sarayı aynı zamanda Atatürk’ün vefat ettiği yer olması ile de oldukça önemli tarihi mekanlar arasında yer alır. Beşiktaş ilçesinde bulunan saray hem konumu hem de eşsiz manzaralarıyla mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında.
 

·         Topkapı Sarayı:

İstanbul’un fethinin hemen sonrasında Fatih Sultan Mehmet’in isteğiyle 1460 yılında yapımına başlanan saray 18 yıl süren inşaat sürecinin ardından 1478 yılında kullanılma başlanmış ve 19. Yüzyıla dek eklenen yapılarla günümüzdeki son halini almış. 1924 yılı sonrasında müzeye çevrilen Topkapı Sarayı, dünyanın en büyük saray müzeleri arasında yerini almıştır. İçerisinde bulunan dört büyük avluda; Aya İrini Kilisesi, hastane, fırın, darphane, odun ambarı, Harem dairesi, ahırlar, arz odası, Enderun hazinesi, has oda, saray okulu, köşkler, asma bahçeler, kameriye ve esvab odası yer almaktadır. Günün erken saatlerinde bir gezi planladığınızda bu sarayın hemen tüm gününüzü alacak kadar büyük bir alanı kapladığını da hatırlatmak isteriz. Özellikle hafta sonu yoğun ilgi gören Topkapı Sarayı, müzekart ile gezilebilir. Ancak Saray içerisinde Harem Dairesi ve Aya İrini Kilisesi gibi bazı alanlara müzekart ile girmenin mümkün olmadığını da hatırlatalım.
 

·         Yerebatan Sarnıcı:

Bizans döneminde yaptırılan 140 metre uzunluk ve 70 metre genişliğe sahip dikdörtgen bir alanda yer alan sarnıç, içerisinde bulunan birbirinden farklı kabartma ve desenlere sahip 336 mermer sütun ile büyülü bir atmosfere ev sahipliği yapar. Bölgenin su ihtiyacını karşılaması için yaptırılan bazilika sarnıcı, halk arasında Yerebatan Sarnıcı ya da Yerebatan Sarayı olarak adlandırılır. Yerebatan Sarnıcı içerisinde yer alan sütunlardan iki tanesinde kaide olarak kullanılan taşlarda medusa başı kabartması yer almaktadır ve sarnıcın neredeyse en çok dikkat çeken yeridir. Bir tanesi ters bir tanesi yan olarak kullanılan kabartmalı taşlar hakkında çok fazla efsane dilden dile dolanmaktadır. Medusa heykeline ya da kabartmasına düz olarak bakanları taşa dönüştürdüğü efsanesi nedeniyle burada ters ve yan olarak kullanıldığı düşünülse de işin aslı taşların yapısı ve yüksekliği nedeniyle bu şekilde kullanılmasının uygun görülmesidir. Yine de Yerebatan Sarnıcını gezerken bu efsaneyi aklınızın bir kenarında bulundurun ve sarnıcın karanlık ve nemli ortamında günün keyfini çıkarın.
 

·         Ayasofya Camii:

360 yılında Konstantinos tarafından yaptırılan kilise sonrasında birkaç kez daha yenilenerek en son İstanbulun fethi ile Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş ve Mimar Sinan tarafından minare eklenmiş. Bu haliyle hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi yapılar arasına girmiştir. Uzun yıllar müze olarak ziyarete açılan Ayasofya Camii, son olarak 2020 yılında ibadede açılmış ve kılınan Cuma namazı sonrasında tüm dünya basını tarafından eleştriye tutulmuştur. Ayasofya Camii Sultanahmet meydanında yer alan tüm diğer tarihi yapılar gibi yoğun ziyaretçi alan yerlerdendir. Mimarisi ve ihtişamlı görüntüsü ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasına alınmalıdır.
 

·         Sultanahmet Camii:

Ayasofya’nın karşı komşusu olan ve Blue Mosque olarak bilinen bu camii 1609 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından inşa edilmeye başlanmış ve yapımı 1616 yılında tamamlanmış. Bu manevi değeri yüksek mimari değere daha rahat ulaşım sağlamak için İstanbul Araç Kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bunun haricinde içerisinde bulunan ayet ve dört halifenin isimlerinin yer aldığı duvarlar oldukça dikkat çekicidir. İbadete açık olan cami, ibadet saatleri dışından 24 saat ziyarete açıktır. Kocaman avlusu içerisinde yer alan rengarenk çiçekler ve olağanüstü manzarası ile mutlaka ziyaret edilmesi gerekenler listenizin ilk sıralarında yer almalıdır. 
 

·         Yıldız Sarayı:

18. Yüzyılda III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı saray, hem konumu hem ihtişamı ile yoğun talep gören yapılar arasında yer almaktadır. Tiyatro, sahne sanatları müzesi ve müze olarak kullanılan üç bölümden oluşur. Müze alanlarında müzekart geçerlidir. Hemen karşısında yer alan Yıldız Parkı’nda keyifli bir yürüyüş yapmadan buradan ayrılmamalısınız.

·         Çırağan Sarayı:

Boğazın hemen kıyısında 750 metre botunca uzanan Çırağan Sarayı, Osmanlı döneminde yapılan meşaleli kutlamaları nedeniyle fars dilinde meşale anlamına gelen Çırağan adıyla anılmıştır. 18. Yüzyılda inşa edilen saray 1910 yılında büyük bir yangın felaketiyle yok olsa da 1990 yılında büyük bir onarım çalışması ile yeniden turizme kazandırılmış ve önemli davet ve organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır. Çırağan sarayı hem konumu hem de mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
·         Mısır Çarşısı:

1664 yılında inşa edilen çarşı, günümüzde turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerin arasında yer alır. 6 girişi ve güneş ışığını kesintisiz alan özel mimarisi ile Mısır Çarşısı, baharat dükkanları, kuyumcular, hediyelik eşya dükkanları ve otantik havası ile Avrupa yakası gezi rotanızın arasında yer almayı fazlasıyla hak etmektedir.

·         Kapalıçarşı:

Fatih sultan Mehmet’in 1461 yılında inşa ettirdiği bu görkemli çarşı, AVM kültüründen biraz uzaklaşmanız, sevdiklerinize hatıralar alabilmeniz için uğramanız gereken önemli bir destinasyon. Çarşının 22 girişi başınızı döndürse de, Halı, hediyelik eşya, kuyum ve baharat gibi bir çok farklı ürünü uygun fiyatlarla temin edebileceğiniz bir yer.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.